2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kizárhatják az oroszokat a jövő évi téli olimpiáról

Hír TV

2017. december 5., kedd 13:00, frissítve: kedd 13:01

Ma dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról, kizárja-e Oroszországot a jövő évi téli olimpiáról. Mint kiderült, 2014-ben az oroszországi Szocsiban rendezett játékokon úgy vettek részt a hazai versenyzők, hogy állami támogatású doppinggépezet állt mögöttük. Vlagyimir Putyin ezt tagadja, és azt mondja: az Egyesült Államok lejárató kampánnyal áll bosszút, amiért az oroszok állítólag beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba.

„Az olimpiára akarunk menni!” – kiabálják az orosz hokisulik játékosai, amivel az ellen tiltakoznak, hogy Oroszországot kizárná a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a jövő februári téli játékokról.

Az oroszok egyelőre úgy készülnek, hogy ott lesznek a dél-koreai Phjongcshangban, és már be is mutatták az olimpiai csapat formaruháit.

„Nagyon szeretjük az orosz sportolókat, nagyszerű eredményeket érnek el, és igazán megérdemlik, hogy versenyezhessenek az olimpián. Mi továbbra is támogatni fogjuk őket” – mondta az orosz csapat olimpiai formaruháinak tervezője.

Az orosz csapatot azért zárná ki a NOB az olimpiáról, mert kiderült: 2014-ben az oroszországi Szocsiban rendezett játékokon úgy vettek részt a hazai versenyzők, hogy állami támogatású doppinggépezet állt mögöttük. A rendszerszintű csalás miatt a 2016-os riói nyári olimpiáról számos orosz sportolót eltiltottak, de a teljes csapatot nem, a felelősséget pedig akkor még a sportági szövetségekre hárította a NOB az orosz állam helyett.

Közben a szocsi doppingesetek miatt csak a múlt hónapban 25 orosz téli olimpikont tiltottak el örökre a versenysporttól.

Az orosz doppingellenes ügynökség új vezetője azt mondja, már nem szól bele az állam a működésükbe, és minden tekintetben megfelelnek a nemzetközi szabályoknak.

„Minden megváltozott, már teljesen független szervezet vagyunk, teljesen független a vezetésünk” – jelentette ki az orosz doppingellenes ügynökség vezetője.

Mégis eltilthatják az orosz sportolókat a phjongcshangi olimpiáról, ugyanis a nemzetközi doppingellenes ügynökség feltételei közül kettőt még nem teljesített Oroszország: nem engedte be a független ellenőröket abba a moszkvai laborba, amelyet a rendszerszintű doppingprogram központjának tartanak; és Moszkva azt sem hajlandó elismerni, hogy a kormány tudtával csaltak tömegesen az orosz sportolók.

Vlagyimir Putyin amerikai lejárató kampánynak tartja az egész doppingbotrányt „Megmondom, mi zavar engem. Mikor is kezdődnek a téli olimpiai játékok? Februárban. És mikor lesz az orosz elnökválasztás? Márciusban. Erős a gyanúm, hogy ezért csinálják ezt az egészet; hogy ez a megtorlás, amiért mi állítólag beleavatkoztunk az amerikai elnökválasztásba” – fogalmazott az orosz elnök.

A phjongcshangi téli olimpiát február 9. és február 25. között rendezik. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig várhatóan ma este dönt az oroszok eltiltásáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!