2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Kiújultak a harcok az afgán kormányerők és a tálibok között

Rögtön kiújultak a harcok az afgán kormányerők és a tálib lázadók között a tűzszünet lejárta után, amelyet a felek a múlt héten kötöttek a ramadán böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep, a csütörtöktől vasárnapig tartó íd al-fitr idejére.

  • Kiújultak a harcok az afgán kormányerők és a tálibok között

Egy katonai szóvivő és egy helyi tisztségviselő összecsapásokat jelentett a déli Hilmend tartomány székhelyének, Laskar-Gáhnak a határáról. Ezen a területen heves harcok folytak már május 1-je óta, amikorra az amerikai erőknek eredetileg ki kellett volna vonulniuk az országból, de így még 2500 katonájuk a térségben tartózkodott.

A hilmendi tartományi tanács vezetője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a tálibok megtámadtak több ellenőrzőpontot Laskar-Gáh körül és más körzetekben is. Egy katonai szóvivő is megerősítette, hogy vasárnap kiújultak a harcok, és még akkor is tartottak, amikor beszámolt erről.

A tálibok szóvivője viszont azt állította, hogy a hadsereg támadta meg őket.

A Donald Trump elnök vezette amerikai kormány és a tálibok tavalyi megállapodása alapján az amerikai erőket május 1-jéig ki kellett volna vonni az országból, de Joe Biden új elnök elhalasztotta a kivonás befejezését idén szeptember 11-éig. A kivonás csak megkezdődött május 1-jén. Az afgán kormányhadsereg műveleteiben egyelőre élvezi az amerikai erők légi támogatását, és minden jel szerint erre továbbra is szüksége volna - írta az AFP. Egy neve elhallgatását kérő afgán tiszt is megerősítette ezt a héten az AFP-nek nyilatkozva.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!