2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 14:00

Külföld

Kiújultak a harcok az afgán kormányerők és a tálibok között

Rögtön kiújultak a harcok az afgán kormányerők és a tálib lázadók között a tűzszünet lejárta után, amelyet a felek a múlt héten kötöttek a ramadán böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep, a csütörtöktől vasárnapig tartó íd al-fitr idejére.

Egy katonai szóvivő és egy helyi tisztségviselő összecsapásokat jelentett a déli Hilmend tartomány székhelyének, Laskar-Gáhnak a határáról. Ezen a területen heves harcok folytak már május 1-je óta, amikorra az amerikai erőknek eredetileg ki kellett volna vonulniuk az országból, de így még 2500 katonájuk a térségben tartózkodott.

A hilmendi tartományi tanács vezetője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a tálibok megtámadtak több ellenőrzőpontot Laskar-Gáh körül és más körzetekben is. Egy katonai szóvivő is megerősítette, hogy vasárnap kiújultak a harcok, és még akkor is tartottak, amikor beszámolt erről.

A tálibok szóvivője viszont azt állította, hogy a hadsereg támadta meg őket.

A Donald Trump elnök vezette amerikai kormány és a tálibok tavalyi megállapodása alapján az amerikai erőket május 1-jéig ki kellett volna vonni az országból, de Joe Biden új elnök elhalasztotta a kivonás befejezését idén szeptember 11-éig. A kivonás csak megkezdődött május 1-jén. Az afgán kormányhadsereg műveleteiben egyelőre élvezi az amerikai erők légi támogatását, és minden jel szerint erre továbbra is szüksége volna - írta az AFP. Egy neve elhallgatását kérő afgán tiszt is megerősítette ezt a héten az AFP-nek nyilatkozva.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Fellőtték a SpaceX űrhajóját, négy civil repül a Föld körül

Magyar idő szerint hajnalban kezdetét vette az Inspiration 4 névre keresztelt űrmisszió. 2021. szeptember 16.

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin - írja a Magyar Nemzet. 2021. szeptember 16.

Abdeslam: Franciaország élje át ugyanazt a fájdalmat, amit mi

Az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalással indokolta a 2015. november 13-i párizsi terrortámadást elkövető Salah Abdeslam, aki a gyanú szerint az egyik szervezője volt a merényletsorozatnak. 2021. szeptember 16.

Legfrisebb híreink

Mozaik: Modern és hatékony fogyás-program

A Mozaikban elmentünk egy fotókiállításra, az esti Bayer Leverkusen - Ferencváros Európa-liga mérkőzés kapcsán a helyszínről kapcsoltuk kollégánkat és eljött hozzánk a Játékszín igazgatója, Bank Tamás.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!