2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Külföld

Kitisztult a levegő Kína fölött a járvány nyomán

Műholdfelvételek tanúsága szerint jelentősen csökkent a levegő szennyezettsége Kínában, ami legalább részben a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések következménye - közölte vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

  • Kitisztult a levegő Kína fölött a járvány nyomán

A bejelentés szerint a NASA és az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) felvételen jól látszik, milyen nagyot zuhant februárban a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettsége januárhoz képest a járvány okozta gazdasági lassulás, az egészségügyi vesztegzárak nyomán.

A járművek és ipari üzemek által kibocsátott nitrogén-dioxid szintje csökkenése elsőként Vuhan, a járvány gócpontja környékén volt észlelhető, majd szétterjedt az egész országra.

A NASA szerint a levegő tisztulása egybe esett a közlekedési és ipari megszorításokkal, tízmilliók karanténba helyezésével. Fei Liu, az űrkutatási hivatal légminőség-kutatója szerint ez az első eset, hogy ilyen drámai csökkenést figyeltek meg ilyen nagy térségben egy meghatározott eseményhez kapcsolódva.

A tudósok korábban a 2008-as globális gazdasági válság idején észlelték a nitrogén-dioxid fokozatos csökkenését, illetve átmeneti és lokális csökkenését az ugyanazon évben rendezett pekingi olimpia alatt.

A levegőminőség javulását korábban is tapasztalták a kínai újévi ünnepek alatt, január végén vagy február elején, de azok zárultával visszaállt korábbi szintjére a légszennyezettség. A NASA szerint az idei levegőtisztulás nagyobb mértékű a korábbi évekénél, és hosszabb ideje tart.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!