2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Kísérő nélküli kiskorúakat szállítottak át Németországba görög menekülttáborokból

Csaknem ötven, kísérő nélküli kiskorút szállítottak át szombaton Németországba görögországi menekülttáborokból.

  • Kísérő nélküli kiskorúakat szállítottak át Németországba görög menekülttáborokból

A berlini belügyminisztérium arról számolt be, hogy a negyvenhét gyerek megérkezett Athénból Hannoverbe, s bár felszállás előtt tesztelték őket koronavírusra, két hétig karanténban maradnak, mielőtt más tartományokba szállítanák át őket.

Horst Seehofer, a tárca vezetője azt közölte, hogy az áthelyezéseket hónapokon át tartó előkészítés előzte meg, valamint abbéli reményét fejezte ki, hogy más európai uniós tagállamok is követik majd a német példát, és befogadnak menekült gyerekeket.

A csoport afgán, szíriai és eritreai állampolgárokból, négy lányból és negyvenhárom fiúból áll, és több testvérpár is van köztük. Egyeseket már családtagjaik várják Németországban.

Eddig a görögországi Leszbosz, Számosz és Kiosz szigetén található táborokban tartózkodtak, amelyek emberi jogi aktivisták szerint nem megfelelőek a gyerekek elszállásolására.

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök örömét fejezte ki az áthelyezésekkel kapcsolatban, hozzátéve, abban bízik, hogy a következő hónapokban további 1500 kísérő nélküli kiskorút fogadnak majd be az EU-s társországok.

A német kormány márciusban ígéretet tett arra, hogy legalább 350 gyereket áttelepít Görögországból.

Szerdán Luxemburg már átvett tizenkét gyereket a délkelet-európai országból.

Az ENSZ adatai szerint több mint 5200 kísérő nélküli kiskorú tartózkodik Görögországban, ahol körülbelül 100 ezer ember torlódott fel azóta, hogy 2016-ban az európai országok lezárták határaikat a migránsáradat előtt. A menekülttáborok túlzsúfoltak, a legrosszabb állapotok a Törökországhoz közeli szigeteken vannak, ahol több mint 36 ezer menedékkérő vár sorsára, noha e táborokat eredetileg 6100 ember befogadására tervezték.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!