2020. november 30.,
hétfő, András, Andor napja

Kínai tankok indultak Hongkong felé

Hír TV

2019. augusztus 31., szombat 14:16

Habár a hongkongi rendőrség betiltotta a szombati demonstrációkat, továbbra is több ezren gyülekeznek Hongkong utcáin. Külföldi hírügynökségek arról számoltak be, hogy erőteljes harckocsimozgás tapasztalható a kínai-hongkongi határon. Többen attól tartanak, hogy ismét összecsapások várhatóak a rendőrök és a tüntetők között.

Harckocsik tartanak Hongkong felé. A Kínai Néphadsereg vezetői szerint rutinszerű csapatmozgásról van szó, a tüntetők azonban tudni vélik, hogy őket akarják megfélemlíteni a kínai tankokkal.

A hongkongi rendőrség pénteken letartóztatta az ismert demokráciapárti aktivistát, Joshua Wongot és egyik társát, Agnes Chow-t, néhány óra múlva azonban óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket. Őrizetbe vették ugyanakkor több, korábban feloszlatott ellenzéki párt vezetőjét is, őket még mindig fogva tartják.

"Habár már háromszor bebörtönöztek, és november 8-án újra bíróság elé kell állnom, továbbra is harcolunk. Nem adjuk meg magunkat. Arra kérem a nemzetközi közösség tagjait, hogy küldjenek világos üzenetet Hszi elnöknek. Nem az a megoldás, ha csapatokat küldenek ránk. Folytatjuk a harcot, annak ellenére is, hogy letartóztatnak, vagy büntetnek minket."

- nyilatkozta Joshua Wong, aktivista.

Donald Trump Washingtonban újságíróknak nyilatkozva emberséges fellépésre szólította fel Kínát. Az amerikai elnök szerint a még erőszakosabb fellépéstől az tartja távol Pekinget, hogy kereskedelmi tárgyalásokat folytat az amerikai kormányzattal. A hongkongi helyzet szóba került az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri találkozóján, Helsinkiben is.

"Rendkívül aggasztóak a hongkongi fejlemények. Arra számítunk, hogy a hongkongi hatóságok tiszteletben tartják a gyülekezés, a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságát, valamint a békés tüntetéshez való jogot. Az Európai Unió a tagországokkal együttműködve szorosan követi a hongkongi helyzetet, különösképpen az EU polgárainak."

- nyilatkozta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője.

Peking azonban többször jelezte, hogy Hongkong ügye csak Kínára tartozik, és szerintük semmilyen külföldi szervezetnek vagy személynek nincs joga beavatkozni.

Időközben a hongkongi rendőrség bejelentette, hogy betiltja a szombati tömegmegmozdulásokat. Ezt a közrend és a lakosok biztonságának védelmével indokolták.

Hír TV

 

x
Rendkívüli hír