2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Kínai támadás visszaverését gyakorolta a tajvani hadsereg

Egy kínai támadás visszaverését gyakorolta a tajvani hadsereg csütörtökön a legkorszerűbb fegyverek bevetésével a szigetország déli részén tartott nagyszabású hadgyakorlaton - jelentette a CNA tajvani hírügynökség.

  • Kínai támadás visszaverését gyakorolta a tajvani hadsereg

Az évenkénti Han Kuang fedőnevű hadgyakorlatot 35. alkalommal tartották. A hadsereg légi, vízi és szárazföldi egységei, összesen mintegy 3000 katona vesz részt, legmodernebb haditechnikai eszközöket vetnek be, köztük CM-34-es páncélozott járművek legújabb modelljeit is. A tajvani fejlesztésű CM-34-esek tesztelése tavaly ősszel fejeződött be, az elkövetkező években összesen 284 darab hadrendbe állítását tervezik.

A tajvani hadügyminisztérium közleménye szerint a gyakorlat célja a tajvani hadsereg asszimetrikus hadviselési képességeinek felmérése volt, ugyanis az egyre növekvő katonai fenyegetés miatt a sziget hadereje arra összpontosít, hogy meg tudja védeni magát egy kínai invázióval szemben.

A CNA jelentésében rámutat: az elmúlt évtizedekben a tajvani hadsereg elsősorban az ellenséges partraszállás visszaverésére helyezte a hangsúlyt, de az utóbbi időben a part menti területek nagyobb sávjára bővítették ki a felkészülést egy kínai támadás esetére, figyelembe véve a kínai hadseregben zajló fejlesztéseket.

A Han Kuang gyakorlat két részből áll: számítógépes szimulációval, majd ötnapos éleslövészettel javítják a haderő védelmi képességeit.

Peking álláspontja szerint az egy Kína elve alapján az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület. Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált azt követően, hogy Caj Jing-ven, a függetlenség párti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát, Peking pedig politikai eszközök kijátszása mellett gyakran tart a sziget körül katonai gyakorlatokat nyomásgyakorlásként.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!