2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

Kilőtték a nap vizsgálatára megalkotott űrszondát

Hír TV

2018. augusztus 12., vasárnap 10:59, frissítve: vasárnap 13:22

Útnak indult a Napot vizsgáló űrszonda, amely minden eddiginél közelebb kerül majd az égitesthez. A szerkezet 6,1 millió kilométerre közelíti majd meg a nap felszínét. A kutatók azt remélik, hogy a szondával többet tudhatnak meg az égitest mágneses mezejéről.

Szombaton még az utolsó pillanatban egy műszaki hiba miatt elhalasztották, vasárnap azonban már sikerült elindítani az űrszondát a Naphoz a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból. A Parker Solar Probe-ot egy Delta IV-es rakétával emelték a magasba. Az eszközzel több rekordot is megdöntenek: küldetése végére 692 ezer kilométer per órás sebességre gyorsul majd fel. Ilyen gyors járművet korábban még nem alkotott az emberiség. 

A másik a küldetéshez kapcsolódik: az űrszonda a Nap légkörét fogja vizsgálni, de minden korábbinál közelebb megy a csillaghoz. 6,1 millió kilométerre. A szonda a tervek szerint bejut a Nap külső légkörébe, vagyis a koronájába. Ez egy ritkás gáz-plazma aura, a Földről a napfogyatkozáskor lehet megfigyelni. A szondát egy amerikai asztrofizikusról nevezték el.

A 91 éves Eugene Newman Parker a helyszínen követte a felbocsátást. „A kilövés miatti körömrágás helyett azokra érdekes dolgokra kell gondolnom, amit még nem ismerünk, és amelyet feltételezésünk szerint a következő 6-7 éveben tisztázhatunk. Ez egy teljesen új szakasz. Nagyon érdekes lesz majd megtudni az eredményekből, hogy a nap koronájában miért van millió fokos hő” – lelkesedett az atomfizikus.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által összegyűjtött adatok révén a kutatók többet tudhatnak majd meg a Földünkre nagy hatással lévő napszélről. A hétéves küldetés alatt az egyedülálló hőpajzzsal ellátott szonda a napot 24-szer fogja megkerülni, és hétszer halad majd el a Vénusz mellett.  A projekt másfél milliárd dollárba kerül.