2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kiköthetett egy migránsmentő dán konténerhajó Olaszországban

Hír TV

2018. június 26., kedd 10:13, frissítve: kedd 12:57

Három nap után kiköthetett Olaszországban az a dán konténerhajó, ami a tengerből kimentett migránsokat szállított. Egy német civil szervezet mentőhajóját azonban továbbra sem engedik az olasz partokhoz. Közben az olasz belügyminiszter Líbiában tárgyalt, hogy még az afrikai országban meg lehessen állítani a migrációt.

Három napig vesztegelt a nyílt vízen egy dán konténerhajó, amin a tengerből kimentett migránsok voltak, a bevándorlásellenes olasz kormány pedig nem akarta beengedni őket. Végül ők is belátták, hogy a 25 fős, teljesen másra kiképzett legénység nem tud már gondoskodni a száznál is több hajótöröttről, és az Alexander Maersk keddre virradóra kiköthetett Szicíliában.

A civilszervezetek mentőhajóival szemben viszont továbbra is következetes szigort alkalmaz az olasz vezetés. Az Aquarius után a Lifeline nevű német járműtől is megtagadták a kikötési engedélyt, és a hajót Málta sem engedi a partjaihoz. A Lifeline-on utazó több mint 230 migráns sorsa egyre bizonytalanabb, mert immár Spanyolország sem hajlandó fogadni őket.

Az olasz kormány szerint a líbiai parti őrségnek kellene megoldania a problémát. „Az olaszok azt mondták nekünk, hogy a líbiaiaké a felelősség, a líbiaiakat meg hiába hívjuk, nem veszik fel a telefont” – mondja Calus-Peter Reisch, a Lifeline mentőhajó kapitánya.

Közben az olasz belügyminiszter Tripoliba utazott, hogy személyesen tárgyaljon a líbiai vezetéssel az illegális bevándorlók feltartóztatásáról. A legtöbb migráns az észak-afrikai országon keresztül jut el a Földközi-tengerig, mivel az embercsempészek kihasználják a Moammer Kadhafi bukása óta uralkodó káoszt, és a Líbia nagy részét irányító milíciákkal együttműködve folytatják jövedelmező tevékenységüket.

Hotspotok Líbiában

Matteo Salvini szerint a legjobb megoldás az lenne, ha már Líbia déli határán felállítanák az EU által tervezett befogadó központokat, és ott, az unió határaitól távol bírálnák el a migránsok menedékkérelmét. 

„Néhány európai ország, köztük Franciaország azt javasolta, hogy ezek a hotspotok, ezek a befogadó központok legyenek Európában, például Olaszországban, és ez problémát jelentene nekünk és Líbiának is, mert ezzel nem állítanánk meg a migránsok áradatát. Mi ehelyett azt javasoltuk, hogy létesítsünk hotspotokat Líbia déli határán, hogy megakadályozzuk, hogy Tripoli olyanná váljon, mint Olaszország. És reméljük, hogy a többség a mi ötletünket támogatja majd, mert ha a francia ötlet valósul meg, olaszországi és spanyolországi központokkal, a probléma nem oldódik meg” – nyilatkozta az olasz belügyminiszter.

A líbiai vezetést egyelőre nem sikerült meggyőznie Salvininek. „Sok dologban egyetértünk az európaiakkal az illegális bevándorlással kapcsolatban, ugyanakkor kategorikusan elutasítjuk, hogy Líbia területén migránsközpontok legyenek. Ez ellentétes lenne a líbiai törvényekkel, és nem felel meg a szabályainknak” – nyilatkozta Ahmed Maiteeg, a líbiai miniszterelnök-helyettes.

A római belügyminisztérium adatai szerint idén eddig valamivel több mint 11 ezer migráns érkezett Líbiából Olaszországba – 80 százalékkal kevesebben, mint tavaly és tavalyelőtt ugyanebben az időszakban.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!