2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Kiemelkedően magas Európa fürdővizeinek minősége

Kiemelkedően magas Európa fürdőzésre alkalmas vizeinek minősége az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn bemutatott tanulmánya szerint.

  • Kiemelkedően magas Európa fürdővizeinek minősége

Az elmúlt évben vizsgált helyszínek 95 százalékánál teljesültek a vízminőségre vonatkozó minimális elvárások. Az EEA közlése szerint a 22 295 vizsgált helyszín 84,6 százalékánál kiváló a vízminőség. A vizsgálat lefedte az Európai Uniót, az Egyesült Királyságot, Albániát és Svájcot.

A tudósok szennyvíz vagy mezőgazdasági területekről származó vízlefolyások okozta szennyezésre utaló baktériumok után kutatva vizsgálták át a vizeket. Minőségük alapján a fürdőzésre alkalmas vizeket a kiváló, jó, megfelelő vagy gyenge kategóriába sorolták.

A fekáliával szennyezett víz lenyelve betegségeket okozhat, többek között gyomor-bél problémákat és hasmenést.

"A tiszta fürdővizet általában ajándéknak véljük, pedig ez valójában az európai kollektíva közös erőfeszítésének eredménye"- fogalmazott Virginijus Sinkevicius, az EU környezetvédelmi biztosa.

Öt országban - Cipruson, Ausztriában, Máltán, Görögországban és Horvátországban - a fürdőzésre alkalmas vizek legalább 95 százaléka kiváló minőségű. Az összes vizsgált ország közül Lengyelország az egyetlen, ahol a fürdővizek kevesebb mint 50 százaléka kapott kiváló minősítést. Ciprus strandjainak 99,1 százaléka kiváló minőségű.

Az EEA szerint a vizek minősége általában véve jobb a tengerpartokon, mint a tavakban vagy a folyókban: az EU tengerparti fürdőhelyeinek 87,4 százaléka kiváló, míg a szárazföldi helyeknek 79,1 százaléka kapta ezt a minősítést. A 2013-as adatokhoz képest a kiváló minőségű partvidéki fürdőhelyek száma 2,2 százalékponttal, a szárazföldi helyeké 2,6 százalékponttal emelkedett.

Közép-Európában a szárazföldi fürdőhelyek közül sok viszonylag kis tavaknál vagy alacsony áramlású folyóknál található, melyek - főként nyáron - sokkal érzékenyebbek az olyan rövidtávú szennyezésekre, mint amilyeneket a heves esőzések okozhatnak - közölte az EEA.

Az ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy csökkent azon strandok száma, ahol a rossz vízminőség akár betegséget is okozhat. Az Európai Unióban vizsgált helyszíneknek csupán 1,3 százaléka kapott gyenge minősítést az elmúlt évben, ami csökkenést jelent a 2013-as 2 százalékhoz képest.

Hat európai országban - Magyarország mellett Albániában, Észtországban, Írországban, Hollandiában és Szlovákiában - a fürdővizek mintegy 3 százaléka volt gyenge minőségű.

A fürdővizekre vonatkozó európai irányelvek szerint véglegesen be kell tiltani vagy kimondottan ellenezni kell a fürdőzést azokon a helyszíneken, ahol a víz minősége legalább 5 egymást követő évben gyenge minősítést kap.

2019-ben ez 55 fürdőhelyre vonatkozott: ezek közül 36 Olaszországban, 8 Spanyolországban, 4 az Egyesült Királyságban, kettő Franciaországban, egy-egy Csehországban, Dániában, Írországban, Hollandiában és Svédországban található - közölte az EEA.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!