2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Kiakadtak Szijjártón az Európai Néppárt képviselői

Hír TV

2018. április 26., csütörtök 18:48, frissítve: csütörtök 19:32

Az Európai Néppárt egyes képviselőit is kiakasztotta a magyar külügyminiszter stílusa. Egyikük autoriter performansznak nevezte Szijjártó Péter fellépését az Európai Parlament szakbizottságában. A testület a magyarországi demokrácia helyzetéről szóló legújabb jelentés tervezetét vitatta meg. A tét Magyarország tagságának felfüggesztése.

A jelentés 12 pontban foglalja össze, hogy mely területeken sért uniós alapértéket az Orbán-kormány.

A jelentés nem csak az európai uniós szabályok végrehajtását vizsgálja egy tagállamban, mert figyelembe vesz jogsértéseket olyan területen is, ahol a tagállam önállóan cselekedhet. Vagyis magában foglal olyan témákat is, amely kihatással lehet a társadalomra akkor is, ha ez nem EU-s jogszabályhoz kapcsolódik, ám a társadalom működését akadályozza, vagy befolyásolja - mondta el Judith Sargentini, a Zöldek képviselője.

Az Európai Parlament szakbizottságában a magyar külügyminiszter is szót kapott. Szijjártó Péter koncepciós eljárást emlegetett, a jelentést pedig aljas vádakat tartalmazó iratnak nevezte.

A magyar emberek szerepelnek a magyar választói névjegyzékben, önök meg nem. Ebből fakadóan aztán a magyar emberek hozhatnak döntést Magyarország jövőjéről, önök meg nem. Márpedig két és fél héttel ezelőtt a magyar emberek előtt világos volt döntési lehetőség volt, hiszen a magyar emberek biztonságát első helyre helyező bevándorlásellenes kormánypártokat választhatták, vagy választhatták a nemzetközi bevándorláspárti pártok és NGO-k által támogatott bevándorláspárti ellenzéket - szögezte le Szijjártó.

A külügyminiszter stílusán többen megütköztek. Szijjártó Péter a Fidesz európai pártcsaládjától, a Néppárttól is kapott bírálatot.

Miniszter úr, önt vendégként hívtuk ide egy ésszerű, nyugodt vitára, de úgy tűnt, hogy ön egy autoriter performansz fellépőjének érezte magát. Kérem figyeljen a saját szóhasználatára és figyeljen a miénkre is - szólította fel Szijjártót Michal Boni, az Európai Néppárt képviselője.

Egy másik néppárti politikus szerint a sorosozás nem más, mint bujtatott zsidózás, amit a külügyminiszter visszautasított.

Orbán állandóan Sorosról beszél. Ez nem idegen nekünk, de ez egyszerűen egy antiszemita retorika. És a zsidó közösséghez tartozó sok magyart egyszerűen ez zavar, de nem csak Magyarországon, hanem más országokban is - véli Heinc K. Becker.

A bizottság fideszes alelnöke szégyenletesnek minősítette a vitát.

Ez annyira méltatlan ehhez a bizottsághoz és ehhez a parlamenthez. Ezek a hozzászólások olyan méltatlanok az unióban lévő magyar tagállamhoz, magyar emberekhez, magyar választópolgárokhoz, hogy az a legkevesebb, hogy ez a bizottság és ezek az emberek, akik itt hozzászóltak és sértegettek minket, azok bocsánatot kérnek - mondta Gál Kinga.

A jelentés egyes pontjainak tételes cáfolatát a magyar kormány eljuttatta a parlamenti bizottság tagjainak. A testület júniusban szavaz a jelentésről, amely ősszel kerül az Európai Parlament elé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!