2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Kiadhatja Ausztria az Egyesült Államoknak a vesztegetéssel vádolt ukrán oligarchát

Kiadhatja Ausztria az Egyesült Államoknak a vesztegetéssel vádolt Dmitro Firtas ukrán milliárdos oligarchát az osztrák legfelsőbb bíróság keddi határozatának értelmében.

  • Kiadhatja Ausztria az Egyesült Államoknak a vesztegetéssel vádolt ukrán oligarchát

A testület helybenhagyta egy alsóbb szintű bíróság döntését, amely szerint a 2014-ben Ausztriában őrizetbe vett Firtast átadhatják az amerikai hatóságoknak.

Egy chicagói szövetségi bíróság néhány napja utasította el azt az indítványt, hogy ejtsék a vádat Firtas ellen. Az ukrán oligarchát azzal vádolják, hogy kormányilletékeseket vesztegetett meg Indiában annak érdekében, hogy ott a sugárhajtóművek gyártásában használatos titánt bányászhasson.

Firtas tagadja az ellene felhozott vádakat, és arra hivatkozik, hogy az Egyesült Államoknak nincs joghatósága Indiában elkövetett esetleges bűncselekmények felett.

Clemens Jabloner osztrák igazságügyi miniszter hozza majd meg a végleges döntést a kiadatásról.

Firtas Ukrajna egyik legvagyonosabb embere, aki főként földgázüzletekben érdekelt, valamint az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.

Az oligarcha parlamenti képviselője volt a Régiók Pártjának, amelynek legismertebb tagjai közé tartozott Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán megbuktatott, Moszkva-barát volt ukrán elnök is. Firtas először Oroszországba, majd Ausztriába utazott, ahol 2014-ben az amerikai elfogatóparancs alapján őrizetbe vették. Hírügynökségek kiemelik azt is, hogy egykor üzleti kapcsolatban állt az azóta többszörösen elítélt Paul Manaforttal, Donald Trump választási kampánymenedzserével is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!