2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Kiadhatja Ausztria az Egyesült Államoknak a vesztegetéssel vádolt ukrán oligarchát

MTI

2019. június 25., kedd 14:54

Kiadhatja Ausztria az Egyesült Államoknak a vesztegetéssel vádolt Dmitro Firtas ukrán milliárdos oligarchát az osztrák legfelsőbb bíróság keddi határozatának értelmében.

A testület helybenhagyta egy alsóbb szintű bíróság döntését, amely szerint a 2014-ben Ausztriában őrizetbe vett Firtast átadhatják az amerikai hatóságoknak.

Egy chicagói szövetségi bíróság néhány napja utasította el azt az indítványt, hogy ejtsék a vádat Firtas ellen. Az ukrán oligarchát azzal vádolják, hogy kormányilletékeseket vesztegetett meg Indiában annak érdekében, hogy ott a sugárhajtóművek gyártásában használatos titánt bányászhasson.

Firtas tagadja az ellene felhozott vádakat, és arra hivatkozik, hogy az Egyesült Államoknak nincs joghatósága Indiában elkövetett esetleges bűncselekmények felett.

Clemens Jabloner osztrák igazságügyi miniszter hozza majd meg a végleges döntést a kiadatásról.

Firtas Ukrajna egyik legvagyonosabb embere, aki főként földgázüzletekben érdekelt, valamint az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.

Az oligarcha parlamenti képviselője volt a Régiók Pártjának, amelynek legismertebb tagjai közé tartozott Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán megbuktatott, Moszkva-barát volt ukrán elnök is. Firtas először Oroszországba, majd Ausztriába utazott, ahol 2014-ben az amerikai elfogatóparancs alapján őrizetbe vették. Hírügynökségek kiemelik azt is, hogy egykor üzleti kapcsolatban állt az azóta többszörösen elítélt Paul Manaforttal, Donald Trump választási kampánymenedzserével is.

 

MTI