2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Kevesen hordanak arcmaszkot Svédországban

Hír TV

2020. november 12., csütörtök 22:09

Két hét alatt háromszorosára nőtt az intenzív osztályokon kezeltek száma Svédországban. A járvány kezdete óta már több mint 6 ezren haltak bele a vírus okozta megbetegedésekbe. A bevezetett szigorítások továbbra sem kötelezőek, csak ajánlottak. A svéd főváros közelében található Uppsalából jelentkezett tudósítónk, Bugnyár Zoltán.

Az elmúlt hetekben csak regionális korlátozásokkal bővítették a már meglévő szabályozást, országos szabályozást Svédországban.

Hosszú hónapok után először szerdán jelentett be korlátozó intézkedéseket a svéd miniszterelnök. Stefan Löven azt mondta, hogy november 20-tól megtiltják az alkoholos italok árusítását este 10 után, valamint minden vendéglátóipari egységnek be kell zárnia 22:30-kor.

Sokan ennél szigorúbb szabályozást vártak volna, hiszen az elmúlt időben meredeken emelkedett a járványgörbe.

Az elmúlt két hétben 40 ezer új Covid-19 fertőzöttet regisztráltak. Megtriplázódtak az intenzív osztályokon kezeltek száma, valamint tavasz óta már 6100-an meghaltak.

A Svéd Népegészségügyi Hivatal továbbra sem ajánlja az arcmaszkok használatát, így a tömegközlekedési járműveken, boltokban elvétve látni embereket szájmaszkban.

Közben a svéd szociális miniszter elismerte, hogy tavasszal a rendelkezésre álló tesztkapacitások felét sem használták.

Lena Hallengren szerint a tesztelések és az izolálások hiánya drámai módon hozzájárult, különösen a stockholmi régióban lévő idősek otthonában a fertőzés terjedéséhez.

 

Hír TV

x
Rendkívüli hír