2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Kétszáz migráns veszett oda a líbiai partoknál

2015. augusztus 28., péntek 10:15, frissítve: péntek 10:51

Kétszáz bevándorló vesztette életét, amikor felborult az őket szállító hajó a líbiai partoknál, Zuára közelében. A hajóval Fekete-Afrikából, valamint Pakisztánból, Szíriából, Marokkóból és Bangladesből származó migránsok utaztak. Közben megérkezett Olaszországba az a svéd hadihajó, amelynek legénysége néhány nappal ezelőtt több mint ötven holttestet talált egy líbiai hajó rakterében.

A Vörös Félhold munkatársai találták meg a menekültek holttesteit egy hajóban Zuárában, ahonnan a legtöbb bevándorló indul Európába. A hajó éjszaka süllyedt el. „Bevándorlók vagyunk, természetesen illegálisak, ez köztudott, és elsüllyedtünk. A hajó rossz állapotban volt, és az emberek meghaltak. Minket a líbiaiak megmentettek, isten áldja meg őket” – mondta egy szíriai menekült. A szíriai férfi azt mondta, hogy rákényszerültek erre az útra. „Értesítettek bennünket az illegális menekültekkel történtekről a zuárai partoknál. Az egységünk 198 különböző nemzetiségű személyt mentett ki. 66 embert halva találtunk, ezidáig” – közölte a Vörös Félhold szóvivője.

Közben kikötött a szicíliai Palermóba az a svéd hadihajó, amelynek legénysége szerdán ötven holttestre bukkant egy illegális bevándorlókat szállító hajó rakodóterében Líbia partjainál. „Egy százharminc embert szállító gumicsónak mentéséhez hívtak bennünket, amikor odaértünk, láttuk, hogy van ott egy fából készült hajó is. Előbb a csónakot mentettük, mert az volt nagyobb veszélyben. Egy óra múlva kezdtük menteni a hajón lévő ötszáz embert. A hajón észrevettünk egy tolóajtót, és amikor felnyitottuk, akkor láttuk a holttesteket” – mondta a svéd hajó szóvivője.


A szóvivő szerint a menekültek megfulladtak, mert a túlzsúfolt raktérben nem volt levegő. Az ENSZ adatai szerint idén eddig kétezer-négyszáz bevándorló vesztette életét, tavaly egész évben 3300 ember fulladt a Földközi-tengerbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!