2024. 10. 17. Csütörtök Hedvig napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Kétnapos EU-csúcs kezdődik Brüsszelben

Az Európai Tanács ülésén Orbán Viktor is részt vesz. A főbb napirendi pontok között Ukrajna, a Közel-Kelet, a versenyképesség, a migráció és külügyi kérdések szerepelnek – írta meg a Magyar Nemzetre hivatkozva a Mandiner.

  • Kétnapos EU-csúcs kezdődik Brüsszelben

Orosz-ukrán háború

A csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számot ad Oroszország Ukrajna elleni háborújának fejleményeiről, és bemutatja győzelmi tervét – legalábbis ezt jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a tagállami vezetőknek szóló és az interneten közzétett meghívólevelében. „A tagállami vezetőknek konszenzusra kell jutniuk az ENSZ Alapokmányára és a nemzetközi jog elveire alapozó békekezdeményezés ügyében” – hangsúlyozta.

A politikus kifejezte abbeli reményét is, hogy a tagállamok a hét legfejlettebb ipari ország alkotta csoport (G7) tagjaival együtt eleget tesznek júniusban vállalt kötelezettségüknek, 

miszerint az év végéig körülbelül 45 milliárd eurót adnak össze Ukrajna katonai, költségvetési és újjáépítési szükségleteinek támogatására.

„Mivel Ukrajna energetikai infrastruktúrájának több mint fele megsemmisült, a közelgő télre való felkészülése nagyon fontos” – hívta fel a figyelmet. Mint kapcsolódó cikkében a Magyar Nemzet emlékeztet: az uniós vezetők az orosz–ukrán háborúnak minden vetületét megvitatják, így a fronton kialakult helyzettel kapcsolatos fejleményeket is. A megbeszélések tárgya az Ukrajnának továbbra is nyújtandó átfogó támogatás kérdésköre is. 

Közel-keleti helyzet

Az uniós vezetők megvitatják a legfrissebb közel-keleti eseményeket is. Ennek során kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy a régióban kritikus mértékben eszkalálódott az erőszak, illetve a humanitárius állapotok egyre csak romlanak.

Az Európai Unió Tanácsa hivatalos oldalán korábban közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az EU a leghatározottabban elítéli Irán Izrael elleni támadását, és az összes felet felszólítja arra, 

hogy tanúsítson maximális önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot. 

Az EU teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy csökkentse a feszültségeket és hozzájáruljon a helyzet enyhítéséhez annak érdekében, hogy ne alakuljon ki veszélyes regionális konfliktus.

Az azonnali tűzszünet (Izrael és a Hamász, illetve Izrael és a Hezbollah között), valamint a (Gázai övezetben fogva tartott izraeli) túszok szabadságának elérése továbbra is a legfontosabb cél – írta Michel. Elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte az ENSZ békefenntartói elleni közelmúltbeli támadásokat Dél-Libanonban, és kijelentette: meg kell védeni a biztonságát az ENSZ teljes személyzetének és a segélymunkásoknak is.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!