2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Kétmillió ember menekült el az elmúlt 3 évben

Hír TV

2018. november 3., szombat 16:41

Több mint kétmillió ember menekült el Venezuelából az elmúlt 3 évben. Közel egynegyedük a szomszédos Peruban próbál meg új életet kezdeni. A világ egyik legnagyobb nyersolajkészletével rendelkező Venezuelában már nem csak élelmiszer- és gyógyszer-, de üzemanyaghiány is van.

Dacára annak, hogy Venezuela rendelkezik a világ egyik legnagyobb nyersolajkészletével, az idén a benzinellátás kritikus helyzetbe került.

„Megpróbáltam megtölteni, három órát keresgéltem egy benzinkutat, de mindegyik zárva van. Az ellátás összeomlott, katasztrofális lett. Vannak autók, akik megpróbálnak előre furakodni. Én próbáltam sorban állni, de teljes a káosz” – mondta egy helyi lakos.

Az ország olajfinomítói csak félgőzzel működnek és az import sem képes fedezni a keresletet.

„Súlyos gondok vannak az üzemanyaggal, a sorok egyre hosszabbak, mert kell a benzin. Nincs üzemanyag az országunkban, ahol előállítják. Nem lenne szabad ilyen gondoknak lennie. Amin keresztülmegyünk, az nagyon nehéz” – mondta egy másik helyi lakos.

A Nicolas Maduro vezette szocialista kormány az üzemanyag hiány miatt az áramkimaradásokat okolja. De a kormány kritikusai szerint a venezuelai olaj ipar a felelős a hiányért.

„Nem tudunk semmit, van egy sor, de senki sem tüntet, mint korábban. Amikor nem volt benzin az emberek az utcára mentek és gumikat égettek, mindent megtettek. De most, hát nem tudom. Venezuelában élünk és elnyomás van” – mondta egy férfi.

Csütörtökön az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be Venezuelával szemben. A többi között korlátozták az aranykereskedelmet és megtiltották az amerikai pénzintézeteknek, hogy pénzt adjanak a dél-amerikai országnak.

„Az imperialista amerikai kormány által Venezuela ellen hozott szankciók őrültek, tébolyultak, skizofrének, bűnösek. Szankciókkal vagy anélkül, Venezuela tovább megy előre, senki sem állíthatja meg a népünk növekedését és boldogulását” – mondta a venezuelai elnök.

Nicolas Maduro szerint a szankciók csak a magánszektort érintik.

„Ha van valami, amit tönkretesz vagy ami áldozatává válik ezeknek a bűnös és őrült amerikai szankcióknak, az a privát szektor, az üzlettulajdonosok. Az Egyesült Államok őket üldözi, leállítja a tranzakcióikat, a tevékenységüket. Az imperialista amerikai szankciók tönkreteszik a magánszektort” – tette hozzá az államfő.

Az élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint a hiperinfláció miatt több mint kétmillió venezuelai hagyta el az országot 2015 óta. A kétmillió migránsból csak Peruba ötszázezren mentek a befogadásukra kijelölt határidő, október 31-e előtt. A belépő venezuelaiak száma fokozatosan nőtt. A kormány a belépőknek ideiglenes tartózkodási engedélyt ad, amelyért december 31-ig lehet folyamodni. Az engedély együtt jár a hivatalos munkavállalási és tanulási lehetőségek igénybevételével.