2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Kétezer bevándorlógyereket szakítottak el szüleiktől

Hír TV

2018. június 16., szombat 11:53, frissítve: szombat 12:56

Mintegy 2000 kiskorú illegális bevándorlót szakítottak el a szüleiktől az utóbbi másfél hónapban a mexikói–amerikai határon, a Trump-kormány rendelkezéseinek megfelelően. Az eljárással az elnök pártjában sem ért egyet mindenki, de hiába nyújtottak be ezzel kapcsolatban törvénytervezetet a republikánusok, Donald Trump szerint a demokraták miatt ez úgyis el fog bukni, és egyébként is miattuk alakult ki a mostani helyzet.

Az elmúlt másfél hónapban csaknem 2 ezer gyermeket választottak el a családtagjaiktól az amerikai–mexikói határon, ahol a határsértőkkel az eddigieknél jóval keményebben bánik a Trump-kormányzat.

A republikánus vezetés a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem vétségként, hanem bűncselekményként kezeli az illegális határátlépést. A felnőtteket őrizetbe veszik, a velük érkező kiskorúakat pedig automatikusan kísérő nélküli gyermekekként kezelik, és átmeneti szállókon, vagy nevelőszülőkhöz kerülnek. A gyermekek a hatósági eljárás végéig nem hagyhatják el az épületet – ugyanúgy, mintha a kiskorúak börtönébe zárták volna őket.

Az eljárás ellen Amerika-szerte tüntetések kezdődtek, és egyre komolyabb belpolitikai botrányt okoz az ügy. Jeff Sessions igazságügyi miniszter a Bibliára hivatkozva védte meg a bevándorló családok szétszakítását, mondván: a kormány Isten akarata szerint cselekszik, amikor következetesen alkalmazza a törvényeket. Ezt újságírói kérdésre a Fehér Ház szóvivője is megerősítette.

„Azt mondhatom, hogy nagyon is bibliai dolog betartatni a törvényt. Erről igazából többször is ír a Biblia” – mondta Sarah Sanders.

Az eljárást azonban Donald Trump pártján belül sem támogatja mindenki. Republikánusok egy csoportja egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami alapján az illegális bevándorló szülőket és gyermekeket nem választanák el egymástól, ehelyett együtt vennék őket őrizetbe.

Az elnök szerint viszont hiába van többsége a Republikánus Pártnak a Kongresszus mindkét házában, nincs elég szavazatuk, hogy megváltoztassák a törvényt – amiért szerinte egyébként is a demokratákat terheli a felelősség.

„Utálom ezt, utálom, hogy elviszik a gyerekeket. A demokratáknak kell megváltoztatniuk a törvényt, ez az ő törvényük” – mondta Donald Trump.

Valójában a mostani hatósági hozzáállásról egyértelműen a Trump-kormányzat döntött, és egyoldalúan vissza is vonhatná ezt a lépést; az elnök viszont azért vádolja a Demokrata Pártot, mert az nem támogatja a republikánusok széleskörű bevándorlási reformját, ami a kiskorú migránsok ügyét is rendezné – de számos olyan intézkedést is tartalmaz, ami elfogadhatatlan a demokratáknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!