2020. október 30.,
péntek, Alfonz napja

Kétállami megoldást javasol Donald Trump a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére

Hír TV

2020. január 29., szerda 10:12, frissítve: szerda 12:57

Kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére Donald Trump. Az amerikai elnök kedd este vázolta fel azt a béketervet, aminek értelmében Washington elismerné Izrael szuverenitását a ciszjordániai zsidó telepek felett, Jeruzsálemet pedig Izrael Állam fővárosaként jegyezné be. Az izraeli miniszterelnök üdvözölte az elképzelést, a palesztin elnök szerint azonban a terv összeesküvés.

Erdogan: elfogadhatatlan, hogy Jeruzsálemet Izraelnek adnák

Teljesen elfogadhatatlan, hogy Jeruzsálemet Izraelnek adná az a közel-keleti béketerv, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be az izraeli-palesztin konfliktus vonatkozásában - nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint északnyugat-afrikai körútjáról hazatérőben a repülőgépen tartózkodó újságíróknak.

Jeruzsálem a muszlimok szent városa is - mutatott rá Erdogan, hozzátéve, hogy a kedden ismertetett amerikai terv nem szolgálja a békét és a megoldást a palesztin és az izraeli fél között, csak újabb "kész helyzeteket" igyekszik teremteni Palesztina és Jeruzsálem számára. A török elnök úgy látta, hogy "a terv semmibe veszi a palesztinok jogait, és legitimálja az Izrael által elkövetett megszállást". Leszögezte: ha némely arab ország "hátat is fordít", Ankara továbbra is mozgósítani törekszik a nemzetközi intézményeket a palesztinok és Jeruzsálem jogai megvédése érdekében.

Trump kedden először azt közölte, hogy Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, majd közvetlenül ezután bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett. Az amerikai elnök által javasolt kétállami megoldás értelmében Washington egyúttal elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei.

Erdogan jelezte: jövő héten lesz az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) külügyminiszteri találkozója Szaúd-Arábiában, ahol Törökország is képviseltetni fogja magát.

A francia diplomácia a kétállami megoldást szorgalmazza

Franciaország szerdán jelezte, hogy a nemzetközi jog tiszteletben tartásával kétállami megoldására van szükség az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében.

A Donald Trump amerikai elnök által kedden bejelentett izraeli-palesztin béketervet illetően a francia külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy "meggyőződése, hogy a nemzetközi jognak és az nemzetközileg elfogadott paramétereknek megfelelő kétállami megoldás a szükséges az igazságos és tartós béke megteremtéséhez a Közel-Keleten".

Franciaország "továbbra is ennek érdekében dolgozik az Egyesült Államokkal, európai partnereivel és mindazokkal, akik ezen cél eléréséhez hozzá tudnak járulni" - olvasható a közleményben.

A francia külügyi szóvivő jelezte, hogy Párizs továbbra is figyelemmel kíséri és tekintetbe veszi ugyanúgy az izraeliek legitim elképzeléseit, ahogy a palesztinokét is.

Netanjahu: A leendő palesztin állam fővárosa Abu Dis peremváros lesz

Hír TV