2020. május 30.,
szombat, Janka, Zsanett napja

Két magyar képviselőt is társelnökévé választott az EP

MTI

2020. január 30., csütörtök 17:01

Az Európai Parlament (EP) Kisebbségi Munkacsoportja csütörtökön, brüsszeli alakuló ülésén társelnökévé választotta Gál Kinga fideszes EP-képviselőt, valamint Vincze Lorántot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) néppárti képviselőjét. A magyar képviselők mellett Francois Alfonsi, korzikai francia zöldpárti képviselő látja el a munkacsoport társelnöki feladatait az elkövetkező öt évben.

Gál Kinga és Vincze Loránt közös sajtóközleménye szerint a kisebbségi munkacsoport az EP-ben közös fellépést biztosít a hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmében.

Gál Kinga - akit a munkacsoport negyedik alkalommal választott társelnökévé - az ülést követően elmondta, személyes küldetésének tekinti, hogy folytassa tevékenységét az uniós parlament "egyik legnagyobb múlttal rendelkező és legaktívabb" munkacsoportja. Magyar szempontból kiemelkedően fontosnak nevezte a munkacsoport munkáját, amely lehetőséget teremt arra, hogy a határon túli magyar közösségek vezetői és szakértői személyesen mutathassák be a közösségeik helyzetét, azokat a problémákat és kihívásokat, amelyekkel nap, mint nap szembesülnek. Ezek között szerepel egyebek mellett az anyanyelvi oktatás, a kisebbségi nyelvű média vagy nyelvhasználat - közölte.

A fideszes képviselő hangsúlyozta, ez az egyetlen mód arra, hogy napirenden legyenek a magyar, valamint Európa egyéb hagyományos nyelvi és nemzeti közösségeinek problémái, és kísérlet történjen ezek rendezésére.

"Napi küzdelmet folytatunk, hogy sikerüljön közös nevezőre jutni a jövőbeli uniós normákról az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségi közösségek védelmében" - fogalmazott.

Vincze Loránt EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke az alakuló ülésen kifejtette: társelnökként célja, hogy a munkacsoport szerepét tovább növelje. Tájékoztatása szerint többek között aktív közreműködést vállal a kisebbségi szempontból fontos jogalkotási javaslatok kidolgozásában azért, hogy a nemzeti, őshonos kisebbségek számára kedvező jogszabályok születhessenek az EU-ban.

A munkacsoport támogatása meghatározó lesz a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag jövőbeli sorsát illetően is - tette hozzá.

 

MTI