2021. május 18.,
kedd, Erik, Alexandra napja

Két évvel is késleltetheti a rákkutatást a járvány Nagy-Britanniában

2021. április 19., hétfő 20:16

A koronavírus-járvány miatt az új rákellenes terápiák fejlesztésében két évnyi késedelemmel számolnak brit kutatók.

Ennek oka, hogy a járvány miatt csökkent a hozzáférés a kutatólaboratóriumokhoz - közölte a londoni Rákkutató Intézet (Institute of Cancer Research - ICR) hétfőn.

A szakértők szerint a legutóbbi lezárások nyomán a laboratóriumi kutatásra lehetőséget kapó kutatók száma 30 százalékkal csökkent a már eleve visszaesett számhoz képest is. Ráadásul a kapacitásszűke miatt a kutatások csaknem egyharmadát munkaidőn kívül, éjszakai vagy hétvégi műszakokban tudják végezni.

Az első lezárások után 17 hónap késéssel számoltak a rákkutatásban az ICE szakértői, az újabb korlátozások nyomán azonban a késedelem elérheti a két évet is a becsléseik szerint.

"A koronavírus-járvány a rákkutatást érintő legnagyobb fenyegetés generációk óta. Nagyszerű, hogy segített minket a tudomány, hogy kikerülhessünk a bezártságból és visszatérjünk a normalitásba, de sajnos a rák nem vár - ugyanolyan nagy kihívás, mint mindig is volt" - mondta Paul Workman, az ICR vezetője

Workman egy blogbejegyzésében élesen kritizálta a brit kormány finanszírozási politikáját is.

A szakértő szerint a kormány a Horizon Europe nevű uniós kutatói programban való részvételt a kutatási költségvetésből akarja finanszírozni, holott pluszbefektetésekre lenne szükség.

A brit kutatási költségvetés megrövidítése katasztrofális következményekkel járna a tudomány számára, fontos felfedezéseket késleltetne, a páciensektől elrabolná a jobb jövő reményét és emiatt a kormány elmulasztaná az az egyszeri lehetőséget, hogy segítse a Covid-19 utáni gazdasági fellendülést - véli a kutató.

MTI