2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Külföld

Két autóban több tucat migránst tartóztatott fel a szlovén rendőrség

Két autóban 38 migránst tartóztatott fel a szlovén rendőrség, az embercsempészeket őrizetbe vették - közölte kedden a szlovén belügyminisztérium.

  • Két autóban több tucat migránst tartóztatott fel a szlovén rendőrség

A délkelet-szlovéniai Kocevjében hétfőn letartóztattak egy román állampolgárt, akinek kisteherautójában 31 pakisztáni bevándorlót találtak, akik illegálisan lépték át a határt. Néhány órával később egy másik autóban, a délnyugat-szlovéniai Cerknica településen egy litván állampolgárt vettek őrizetbe, az ő gépkocsijában hét afganisztáni állampolgárt találtak, akik szintén illegálisan érkeztek Szlovéniába. A migránsok nem folyamodtak menekültstátuszért, ezért visszatoloncolják őket abba az országba, ahonnét jöttek.

Az elmúlt időszakban a szlovén-horvát határon megszaporodott az illegális határátlépések száma.

Júliusban 1740 illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok. A szlovén rendőrség szerint a 2015-ös migránsáradat óta egy hónap alatt nem próbált ennyi menedékkérő átjutni a délszláv ország területére. Tavaly júliusban 1100 illegális határátlépést regisztrált a rendőrség.

Az idei év első hét hónapjában 7415 illegális határátlépést jegyeztek fel, míg a tavalyi év azonos időszakában 4759 menedékkérő próbált szabályellenesen átkelni szlovén területre.

A határsértések a boszniai-horvát határon is mindennaposak.

A hétvégén egy német rendszámú kisteherautó hajtott bele Horvátországban a Kulpa folyóba, Slatina Pokupska településnél, 11 migránst szállított, közülük egy nő életét vesztette a balesetben. A sofőr az aknamezőn keresztül menekült el a helyszínről, a rendőrség nem bukkant a nyomára. A hatóságok meg akarták állítani a gépjárművet, de a sofőr gázt adott, és fékezés nélkül a folyóba hajtott.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os "lezárása" óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Az illegális határátlépőket a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkeztek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!