2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Késeléses támadás történt Glasgow-ban

MTI

2020. június 26., péntek 16:50

A skóciai rendőrség (Police Scotland) hivatalosan megerősítette, hogy a támadással gyanúsított férfit a rendőrök a helyszínen agyonlőtték. Hét sérültet kórházba szállítottak.

Médiaértesülések szerint a támadásban hárman meghaltak, bár ezt a rendőrség pénteken késő délutánig nem erősítette meg.

Hivatalosan nem hangzott el bejelentés a támadás indítékáról sem.

Steve Johnson, a Police Scotland főparancsnok-helyettese a Twitteren közzétett beszámolójában megerősítette ugyanakkor, hogy a sérültek között van egy rendőr, akit kórházban kezelnek.

Az incidens a legnagyobb skóciai város Park Inn nevű szállodájában történt.

A szállodát jelenleg menedékkérők elszállásolására használják.

Nagy-Britanniában a szállodák zárva tartanak a koronavírus-járvány miatt, vagyis a Glasgow belvárosában lévő Park Inn hotelben sem tartózkodhattak fizetővendégek a pénteki késelés idején.

Steve Johnson főparancsnok-helyettes közölte, hogy a rendőrség ellenőrzése alá vonta a helyzetet és a lakosságot ebből az incidensből adódóan további veszély nem fenyegeti.

Hozzátette, hogy a rendőrség az agyonlőtt gyanúsítotton túl mást nem keres az incidenssel kapcsolatban.

Johnson közölte, hogy a helyszínre fegyveres rendőri egységek vonultak ki, és az incidensben megsérült rendőr is ezeknek az alakulatoknak a tagja volt.

A skóciai rendőrség főparancsnok-helyettesének tájékoztatása szerint a rendőrön kívül további hat sérültet szállítottak kórházba.

Steve Johnson hozzátette: a sérült rendőr állapota válságos, de stabil.

A múlt hét végén a dél-angliai Reading városának egyik parkjában is késeléses támadás történt, amelyben hárman meghaltak, hárman megsérültek.

Azt az incidenst a rendőrség terrorcselekménynek minősítette. A gyanúsítottat a helyszínen elfogták, a 25 éves férfi rendőrségi őrizetben van és vizsgálják elmekórtani állapotát is.

 Skóciában ugyanakkor nagyon ritkák a terrortámadások. A legutóbbi nagyszabású terrorcselekmény-kísérlet 2007 júniusában történt, amikor az elkövetők a glasgowi repülőtér utascsarnokába próbáltak behajtani egy gázpalackokkal és gyújtószerkezettel megrakott terepjáróval.

A kocsi azonban fennakadt a bejáratnál és kigyulladt, de robbanás nem történt.

 

MTI

x
Rendkívüli hír