2019. augusztus 17.,
szombat, Jácint napja

Kerítést építene Róma

Magyar Nemzet

2019. július 16., kedd 11:24

Feszültséget okozott Olaszország, Szlovénia és Horvátország között a határkerítés építésének kérdése, amely az illegális migráció fokozódása miatt vált vitatémává az utóbbi időszakban. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nemrég jelezte, hogy kész egy fizikai akadályt felállítani a szlovén határon, amennyiben nem ér célt a közös határvédő akció.

A két ország július elsejével indított egy járőrakciót a közös határon, amelynek célja az illegális migráció visszaszorítása. A szlovén ellenzék azonnal tiltakozott, szerintük a közös határőrizet csak Róma érdekét szolgálja, ezért ők Szlovénia déli határán követeltek azonnali, szigorú ellenőrzést. Ha egy „magyar típusú határkerítést” épít fel Olaszország, rengeteg migráns ragadhat Szlovéniában, írja a Balkan Insight híroldal. Az angol nyelvű oldal szerint újra tömegek érkeznek a balkáni útvonalon, legtöbbjük Bosznia-Hercegovinában várakozik, úton Nyugat-Európa felé.

A szlovén vezetés Salvini kijelentése ellen tiltakozott, indokolatlannak nevezve a határépítést a schengeni övezeten belül. „Nem engedhető meg, hogy így összeomoljon a schengeni rendszer. Ezekkel a kérdésekkel az Európai Bizottságnak is foglalkoznia kell” – idézte Marjan Sarec szlovén kormányfőt az MTI. Szlovénia déli, Horvátországgal szomszédos határa ugyanakkor már a schengeni övezet külső határa, Sarec szerint ezt kell megvédeni. Az ország 2015-ben állított fel kerítést egy 160 kilométeres szakaszon, és tegnap jelezték, ezt negyven kilométerrel kibővítik. Emellett múlt héten olyan intézkedéseket helyeztek kilátásba, mint megfigyelő drónok vásárlása, a rendőrség és katonaság számának növelése a határon, illetve további erőfeszítéseket az embercsempész-hálózatok megszüntetésére.

Emiatt azonban Horvátország tiltakozik. A horvátok azt kérik, bontsák le a kerítést, mert az árt a turizmusnak. Sarec kiemelte, hogy ennek nem jött el az ideje, és Horvátországnak sokkal többet kellene tennie, ha csatlakozni akar a schengeni övezethez. Szerinte az európai uniós határvédelmi ügynökségnek, a Frontexnek kellene védenie a horvát–szerb és a horvát–boszniai határt. Elemzők szerint valóban fokozódik a migrációs nyomás a horvát–szlovén–olasz útvonalon. A szlovén rendőrség idén már legalább 130 embercsempészt tartóztatott le, akik a becslések szerint Görögországból ötezer euróért, a horvát–szlovén határon 300 euróért csempészik át az embereket.

Az év kezdete óta a szlovén rendőrség 5306 illegális határátlépést regisztrált, tavaly az azonos időszakban ez 3612 volt.

Magyar Nemzet