2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Kényes ügyekről is szó lehet a Trump-Putyin találkozón

Hír TV

2018. július 16., hétfő 11:42, frissítve: hétfő 14:55

Kényes politikai helyzetben találkozik Donald Trump Vlagyimir Putyinnal. A találkozón valahogyan szóba kell hoznia, hogy az amerikai ügyészség orosz kémek ellen emelt vádat, amiért beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba. A napirend nincs előre lefektetve, de várhatóan szóba fog kerülni a NATO szerepe, és az iráni atomegyezmény sorsa és a közel keleti feszültségek.

Épp akkor találkozik Donald Trump Vlagyimir Puytinnal, amikor az amerikai ügyészség vádat emelt 12 orosz kém ellen, amiért feltörték a demokrata párt szervereit és beavatkoztak a választási kampányba. Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága szerint ezt személyesen Vlagyimir Putyin rendelte el. A demokraták azt kérték Trumptól, hogy mondja le a találkozót, a sajtó pedig elvárja, hogy szembesítse Putyint a váddal.

Az amerikai elnök vasárnap egy interjúban azt mondta, bár kedveli Putyint, de nem vár túl sokat a találkozótól. A riporter mindenesetre megkérdezte, hogy kéri-e Putyintól a kémek kiadatását.

Talán, bár erre még nem gondoltam, de majd meg fogom kérdezni. Mindenesetre ez az Obama-kormány alatt történt, nekem nincs hozzá közöm - hárított az elnök.

Annyi köze mégis csak van az ügyhöz Trumpnak, hogy a volt kampányfőnöke börtönben van, a volt nemzetbiztonsági tanácsadója együttműködik az ügyészséggel az oroszokkal történt összejátszásról szóló nyomozásban és a személyes ügyvédje is jelezte, hogy kész lenne terhelő vallomást tenni Trumpra.

Nagyon sok gyanús ügy kering a levegőben arról, hogy Trump kampánycsapata összejátszott az oroszokkal, és bár egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték, mégis nagyon rosszul veszi ki magét, ha az elnök a tanácsadói nélkül négyszemközt ül le beszélgetni Vlagyimir Putyinnal - magyarázta egy politikai elemző.

A találkozónak szokatlanul nincs előre megírt napirendje. Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Trump így tudja számon kérni Putyint. Az elnök hétfő reggel egy Twitter üzenetben mindenesetre azon bosszankodott, hogy a boszorkányüldözés miatt az Egyesült Államoknak soha nem volt ilyen rossz a viszonya Oroszországgal.

A múlt heti NATO csúcson ennél még optimistább volt, bár akkor azzal fenyegette az európai szövetségeseket, hogy ha nem költenek védelemre, akkor kivezetheti az Egyesült Államokat a katonai szövetségből. Utána egy interjúban kifejtette, hogy szerinte képes lenne világbékét teremteni.

Hogy mi lenne a legjobb alku? Nincsenek nukleáris fegyverek, nincs háború, nincsenek problémák, és minden betegség ellen találunk gyógyszert a férfiaknak és a nőknek. Ez lenne számomra a cél, majd meglátjuk - mondta Trump.

Helsinki találkozó mindenképp történelmi, az orosz elnöknek viszonylag könnyebb dolga lesz: egy sikeres futball vb és diplomáciai nagyüzem után érkezik, és nincsenek belpolitikai dilemmái.

A témát a Hír TV külpolitikai szakértője elemezte:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!