2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Keményen odavágnak a Putyin-rezsim haszonélvezőinek

Hír TV

2018. április 7., szombat 15:36, frissítve: szombat 16:42

A Putyin-rezsimből profitáló oligarchák ellen vetett ki szankciókat az Egyesült Államok. Ez a Trump-kormány eddigi legkeményebb intézkedése Oroszországgal szemben. Az amerikai elnök ugyanakkor beszédeiben eddig nem vonta felelősségre az orosz elnököt.

Az amerikai választás manipulálása, a Krím félsziget elfoglalása, az ukrán konfliktus és a szíriai beavatkozás – ezek azok az okok, amelyek miatt az amerikai kormány újabb büntetőintézkedésekkel sújtja Vlagyimir Putyin rendszerének haszonélvezőit.

„Az amerikai kormány hét orosz oligarcha, tizenkét vállalat, tizenhét kormányhivatalnok és Vlagyimir Putyin elnök szövetségesei ellen hozott büntetőintézkedéseket. Ezek a lépések, amelyek megfelelnek a kongresszus kérésének, alátámasztják az elnök úr szavait, miszerint eddig senki nem lépett fel ilyen keményen Oroszországgal szemben. Pozitív kapcsolatra törekszünk az orosz kormánnyal, de ehhez jelentősen változtatnia kell a viselkedésén” – közölte Sarah Sanders fehér házi szóvivő.

Ez a Trump-kormány eddigi legkeményebb intézkedése Moszkvával szemben, de üzenetértékű, hogy nem maga az elnök jelentette be. Donald Trump eddig nyilvánosan nem vonta felelősségre Vlagyimir Putyint, sőt gratulált is neki a márciusi újraválasztásához.

„Az elnök retorikája egészen más. Soha nem hallottuk még, hogy kritizálta volna Oroszországot vagy Vlagyimir Putyint, soha nem vonta felelősségre Oroszországot az agresszív viselkedéséért. Eddig nem ismerte el, hogy az oroszok beavatkoztak a 2016-os elnökválasztásba. Szóval ég és föld a különbség az elnök retorikája és a tényleges kormányzati intézkedések között” – hívta fel a figyelmet Jamie Kirchick külpolitikai elemző.

Az orosz–amerikai kapcsolatok már eddig is mélyponton voltak a brit–orosz kettős ügynök elleni gyilkossági kísérlet miatt. A Szkripal-ügyre Washington 60 orosz diplomata kiutasításával válaszolt. Oroszország nyugati összeesküvésről beszél, és kemény válaszlépéseket ígér az amerikai szankciókra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!