2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Kelemen Hunor: Támogatunk egy bizalmatlansági indítványt, ha van közös miniszterelnök-jelölt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatja az ellenzék esetleges bizalmatlansági indítványát, ha javaslatait belefoglalják az indítvány szövegébe és írásos megegyezés van arról, hogy a kormány esetleges megbuktatása után ki alakítson kormányt.

  • Kelemen Hunor: Támogatunk egy bizalmatlansági indítványt, ha van közös miniszterelnök-jelölt

Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt csütörtök délután azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) EP-választásokat értékelő ülése után tartott. Elmondta, a napokban többször is egyeztetett az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőivel, és közölte velük az RMDSZ feltételeit. Azt is megjegyezte: ha az ellenzéknek sikerülne megbuktatnia a baloldali-liberális kormányt, az RMDSZ nem lépne kormányra, hanem csak parlamenti támogatást nyújtana az új kormánynak. Kelemen Hunor azt is megjegyezte: egy sikeres bizalmatlansági indítvány után minden bizonnyal a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban alakíthatna kisebbségi kormányt. Kabinetjét a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is csak kívülről támogatná.

Romániában azt követően merült fel a kormányváltás gondolata, hogy a kormánykoalíciót alkotó mindkét párt gyengén szerepelt az EP-választáson, és a választás másnapján korrupciós vádak miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét.

Kelemen Hunor sikeresnek tartotta az RMDSZ szereplését az EP-választásokon. Megjegyezte: a szövetség a közel végleges adatok szerint 472 ezer szavazatot kapott, hasonló támogatottságot legutóbb 15 éve könyvelhetett el. Mintegy százezerrel kapott több szavazatot, mint a legutóbbi EP-választáson. Úgy vélte: olyanok is visszatértek az RMDSZ-hez, akik korábban elpártoltak a szövetségtől. Ígérte, hogy meg fogják szolgálni a bizalmat. Közölte: a szövetség Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre kijelentette: a szövetség támogatja, hogy Eckstein-Kovács Péter legyen az ombudsman. Hozzátette: a szövetségből kilépett kolozsvári politikus jó volt kisebbségügyi miniszternek, szenátornak, kolozsvári polgármesterjelöltnek és államfői tanácsosnak is, biztosan jó munkát fog végezni az ombudsmani tisztségben. Eckstein-Kovács kinevezését az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javasolta, de megszerezte hozzá a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatását is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!