2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Ma temetik el Houstonban a rendőri erőszak miatt meghalt George Floydot

Ma temetik el a májusi amerikai rendőri erőszak áldozatát, a Minneapolis-ban elhunyt afroamerikai George Floydot. A houstoni szertartással egy időben több nagyvárosban is békés gyászmenetet tartanak. A több erőszakos bűncselekményt is elkövető George Floyd halálesete világszerte tüntetéssorozatot indított el.

  • Ma temetik el Houstonban a rendőri erőszak miatt meghalt George Floydot

Virágokkal borított üres koporsókat helyeztek el Los Angeles központjában, a rendőrségi túlkapások következtében elhunyt állampolgárok emlékére. A megemlékezésen több százan vettek részt, a többi között vallási vezetők, és az LMBTQ közösség képviselői is.

„Ami most zajlik az fantasztikus. Mostantól nagyobb biztonságban érzem magam, bár nem tudom meddig fog tartani, most mindenki ezzel foglalkozik, az emberek fel vannak háborodva, de mi lesz aztán? Mi következik?”

– mondja az egyik tüntető

A nagyobb biztonságérzetnek némiképp ellentmond, hogy az afroamerikai George Floyd halála után kirobbanó tüntetéshullámra válaszul Minneapolis-ban feloszlatták a rendőrkapitányságot, és több amerikai államban is csökkentették a rendőrség pénzügyi forrásait, az összeget pedig a fekete közösségek megsegítésére csoportosítottak át.

A demokrata párti törvényhozók pedig előkészítettek egy törvénytervezetet egy átfogó rendőrségi reformról, ami elsősorban arra irányul, hogy könnyebben felelősségre vonhassák a rendőröket.

A képviselőház liberális gondolkodású elnöke vértanúnak nevezte a korábban több erőszakos bűncselekményt is elkövető Floydot.

„Igazán izgalmas időket élünk. Ez egy fontos nap. George Floyd vértanúhalála változást hozott a világban. Nyugodjék békében.”

– mondta a demokrata többségű képviselőház vezetője.

Közben először jelent meg a bíróságon a színes bőrű férfi halálát vélhetően előidéző volt rendőr. A testület úgy határozott, a gyilkossággal vádolt Derek Chauvin egy millió 250 ezer dolláros óvadék fejében szabadon védekezhet.

<>

George Floyd temetési szertartása a ma lesz, Houstonban. A temetéssel egy időben több nagyvárosban gyászmenetet tartanak.

 

Először jelent meg a bíróság előtt a Floyd halálát előidéző rendőr

A 44 éves volt rendőr, akit gyilkosság vádjával állítanak bíróság elé, egy különlegesen szigorú fegyházból a tárgyalóteremben kivetített képernyőn válaszolt Jeannice Reding megyei bíró kérdéseire.

A nagyon rövid ideig tartó meghallgatás során a bírónő megállapította az óvadék végleges összegét. Vagy 1 millió 250 ezer dollár, s ennek kifizetése esetén Chauvin feltételek nélkül szabadlábon védekezhet, vagy a múlt héten már megállapított 1 millió dollár, ekkor viszont az exrendőrnek el kell fogadnia bizonyos feltételeket. Chauvin és ügyvédje, Eric Nelson az 1 millió dolláros óvadékot és az ezzel járó feltételeket fogadta el. Ezek között szerepel, hogy a volt rendőr nem hagyhatja el Minnesota állam területét, nem léphet kapcsolatba Floyd családjával és le kell adnia a lőfegyverét. Beszédében Matthew Frank ügyész kiemelte Chauvin bűncselekményének "nyilvánvalóan óriási társadalmi hatását". A következő bírósági meghallgatást június 29-re tűzték ki.

Május 25-én Minneapolisban Chauvin és három rendőrkollégája igazoltatta a 46 éves afroamerikai George Floydot. A férfit az úttestre szorították és megbilincselték, majd Chauvin a nyakára térdelt. Az áldozat levegőért könyörgött, a rendőr azonban csaknem 9 percig térdelt rajta. A halottkém jelentése szerint Floyd az ötödik percben meghalt.

A rendőri erőszak nyomán országos tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban és szerte a világban is.

Először csak Chauvin ellen emeltek vádat, de később letartóztatták a három másik rendőrt is és bűnrészesség gyanújával vádat emeltek ellenük is.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!