2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Katar dobhat mentőövet az összeomlás szélén álló törököknek

Az IMF helyett Katar mentheti meg a gazdasági összeomlástól Törökországot. Az öböl menti arab állam tegnap 15 milliárd dolláros befektetési csomagot ajánlott fel Ankarának, a megegyezés hírére a török líra erőre kapott, 6 százalékot erősödött.

  • Katar dobhat mentőövet az összeomlás szélén álló törököknek

Megmentőként érkezett szerdán a katari emír Ankarába. A 15 milliárd dolláros befektetési ígéret visszahozta a nemzetközi befektetők bizalmát a török gazdaságban. A mentőcsomagként is felfogható arab lépés szó szerint megmenti a török pénzpiacokat és a bankszektort a beomlástól.

Pénzügyi elemzők a múlt héten már azt pedzegették, hogy az IMF pénzügyi segítsége nélkül Törökország finanszírozhatatlan állammá válik, Katar közbelépése ettől a kellemetlen kényszertől szabadította meg Ankarát. Katar nem véletlenül segített – Törökország kiállt mellette, amikor Szaúd-Arábia és több más arab állam tavaly megszakította vele a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat, arra hivatkozva, hogy Katar a közel-keleti terrorizmus fő finanszírozója – ezt a vádat az arab miniállam természetesen tagadja.

„Mindennek ellenére mi készen állunk minden vitás kérdés tárgyalásos megoldására. Egyenlő partnerként. Egy feltételünk van: senki se zsaroljon minket, senki se diktáljon nekünk” – mondta Mevlut Cavusoglu, török külügyminiszter az Amerikával való konfliktussal kapcsolatban.

Ezzel szoros összefüggésben van, hogy a török líra elmúlt hónapokban 40 százalékot vesztett értékéből. Amerika büntetőintézkedéseket vezetett be egy amerikai lelkész bebörtönzése miatt, majd a török acél- és alumíniumtermékek vámját megduplázta, két török miniszter számláit pedig zárolta. Az amerikai lépésekre a törökök több amerikai exportárú vámtarifájának emelésével válaszoltak.

„A török vámemelés egy sajnálatos döntés. Rossz döntést hoztak. Az amerikai vámlépések nemzetbiztonsági érdekek alapján születtek. A török válaszlépés bosszúból” – mondta Sarah Sanders, a Fehér Ház sajtótitkára.

A török líra gyengülését az indította el, hogy Erdogan elnök mára elnöki rendszert, egy erősen központosított kormányzatot épített ki, amelyben megszűnt a jegybank önállósága is. A külföldi befektetők bizalma folyamatosan megrendült, eddig 5 milliárd dollárt vontak ki az országból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni . ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!