2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Katalán kormánytagokat küldenének börtönbe

Hír TV

2017. november 2., csütörtök 16:38

A spanyol legfelső bíróság elnapolta a feloszlatott katalán parlament elnökségi tagjainak meghallgatását. Mindeközben a központi bíróság viszont börtönt javasol 8 katalán kormánytagnak, akiket lázadással vádolnak a spanyol hatóságok, amiért a katalán parlament kinyilvánította a függetlenségét.

Függetlenségpárti katalánok tiltakoztak a barcelonai kormány épülete előtt a vezető ellen indított eljárás miatt, és az eddig bebörtönzött két politikus szabadon bocsátását követelik.

Eközben Madridban a feloszlatott katalán parlament elnöke megérkezett a legfelső bíróságra. A politikust másik öt függetlenségpárti képviselővel együtt idézték be. Madrid szerint alkotmányellenesen nyilvánította ki a tartományi parlament Katalónia függetlenségét a múlt héten. A spanyol kormány ezért menesztette a katalán kabinetet és feloszlatta a parlamentet. A parlamenti vezetők még mentességet élveznek a legfelső bíróságon. Védőügyvédeik időt kértek, a madridi testület pedig elhalasztotta a meghallgatásukat és jövő csütörtökre idézték be újra őket. Egyikük jogi képviselője azt közölte, a bíróság elrendelte az érintettek rendőrségi megfigyelését.

Ezzel egy időben a madridi központi büntetőbíróságon is tárgyalás kezdődött. Itt nyolc volt katalán kormánytag tett vallomást, rájuk börtönbüntetést kért az ügyészség. Ők ugyanis nem élveznek mentességet. Velük együtt több, be nem idézett katalán függetlenségpárti politikus is elutazott a spanyol fővárosba. Jelenlétével támogatta társait az előző katalán elnök is.

„A bírósági tárgyalások és az erőszak nem oldja meg ezt a konfliktust Katalónia és a spanyol állam között. Ezt igazán csak a politika tudja megoldani” – mondta Artur Mas.

Spanyol sajtóhírek szerint Carles Puigdemont leváltott elnök és kormányának további négy tagja tartózkodik Brüsszelben. Ők nem mentek el a madridi meghallgatásra. Puigdemont belga ügyvédje szerint ügyfele együttműködik a spanyol hatóságokkal és kérte, hogy videokonferencián tehessen vallomást.

„Lehetséges, volt már ilyen ügyem. Küldhetnek spanyol rendőröket Belgiumba, vagy videokonferencia is lehetséges. A jogszabályok lehetővé teszik az ilyet” – mondta Paul Bekaert, Carles Puigdemont ügyvédje.

A spanyol hatóságok a többi között lázadással és zendüléssel vádolják a katalán vezetőket. A függetlenségi népszavazás után a múlt héten nyilvánította ki függetlenségét a katalán parlament.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!