2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kárpátalján már kedves a kormánynak a Velencei Bizottság

Hír TV

2018. június 22., péntek 19:14, frissítve: péntek 19:15

A külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte, hogy Ukrajna tiszteletben tartja és végrehajtja a Velencei Bizottság állásfoglalását az új ukrán nyelvtörvény kisebbségeket hátrányosan érintő részeinél, de egyelőre nem támogatja az ukrán–NATO-bizottság összehívását. Szijjártó Péter ezt azután mondta, hogy Kásler Miklóssal és ukrán kollégáival egyeztetett a jogszabályról egy Ungvár melletti gyógyüdülőhelyen.

A kijevi parlamentben tavaly szeptemberben elfogadott jogszabály-módosítás csak a negyedik osztályig teszi lehetővé az anyanyelvű oktatást, az állami felsőoktatási intézményekben az oktatás nyelve az ukrán.

„A Velencei Bizottság ajánlásainak végrehajtásáig nem tudjuk támogatni a NATO–Ukrajna bizottsági ülés összehívását. Viszont, néhány héttel ezelőtt Washingtonban találkoztam az Egyesült Államok külügyminiszterével, és én ott elmondtam neki, hogy ezzel szemben viszont nincsen kifogásunk azon javaslat ellen, hogy a NATO júliusi csúcstalálkozóján Brüsszelben kerüljön sor egy fekete-tengeri biztonságról szóló ülésre, ahova Ukrajna és Georgina elnökét is meghívják” – fogalmazott Szijjátó Péter.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!