2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Kampányzáró rendezvényt tartott az olasz jobbközép szövetség

Olaszország ideológiai és fizikai megvédelmezése állt az olasz jobbközép koalíció csütörtöki, Rómában tartott kampányzáró rendezvényének középpontjában az érintett pártok vezetőinek felszólalásai szerint, miközben véleménykülönbségek mutatkoztak a kormányalakítás kérdése körül.

  • Kampányzáró rendezvényt tartott az olasz jobbközép szövetség

A vasárnapi választások előtt néhány nappal, a szombati kampánycsendre is készülve az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá, Olaszország és a Liga pártok alkotta szövetség vezetői egyhangúlag kiálltak Olaszország stabilitásának helyreállítása mellett.

Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország vezetője elsőként szólalt fel. A 85 éves politikus, aki négy kormányban szolgált az ország miniszterelnökeként, elítélte a "pénzügyi elnyomást és a migránsok ellenőrizhetetlen invázióját", hozzátéve: "Olaszország nem akarja, hogy a baloldal kormányozza". Leszögezte: azért egyesültek a másik két párttal, "hogy elkerüljük országunk tekintélyelvűségbe sodródását".

Matteo Salvini, a Liga párt vezetője emlékeztetett rá, hogy belügyminiszterként egyszer már megakadályozta az illegális bevándorlók olaszországi partraszállását, s kormányra kerülve most sem cselekedne másképp.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek miniszterelnök-jelöltje közölte: "erős mandátumok megszerzésével szilárd, kohéziós kormányt fogunk építeni, amely öt évig hatalmon marad majd".

Meloni - akinek jó esélye van rá, hogy az első nő legyen Olaszország miniszterelnöki posztján - azt mondta, hogy a megalakuló kormány összetételére több lehetőség is megfordult a fejében, az azonban biztos, hogy egyetlen tisztségviselőt sem venne be a kabinetbe, aki a Mario Draghi vezette, lemondott kormányban szolgált.

Giorgia Meloni már szerdán bejelentette, hogy a győzelemre készülve a jobboldal elkészítette kormánynévsorát, s amennyiben a szövetség nyeri meg a választást, az Olasz Testvérek pártja a gazdasági, külügyi, belügyi és védelmi tárcát szeretné magáénak tudni a kormányban.

Matteo Salvini ugyanakkor csütörtökön leszögezte, hogy a jobboldali szövetség vezetői - amennyiben sikerül többséget szerezniük a vasárnapi választáson - együtt fogják megalkotni a következő kormányt. "Nincsenek sem férfiak, sem nők, akik egyedüli parancsnokok lennének" a szövetségen belül - jelentette ki, hozzátéve: "mindenkinek megvannak a maga ambíciói, jogos törekvései, de várjuk meg, hogy az olaszok leadják szavazataikat, és majd akkor felépítjük a csapatunkat".

Salvini közölte továbbá, hogy az új kormány első dolga egy energiaügyi rendelet meghozatala lesz, "hogy azonnal megakadályozzák az áram- és gázszámlák növekedését".

A felmérések, melyeket utoljára a választások előtt két héttel közöltek, mintegy 46 százalékos támogatottságot mutatták a hárompárti jobbközép koalíció számára, ami a kétharmados parlamenti többséghez is elegendő lehet. Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a szavazóképes lakosság legnagyobb táborát, mintegy negyven százalékot a bizonytalan szavazók alkotják, a választás eredménye emiatt könnyen eltérhet a becsült kimeneteltől.

Jóllehet a választás előtti népszerűségi listán a PD szorosan követi az első helyen álló Olasz Testvérek pártot, a jobbközép koalíció győzelmet jelentő többséget szerezhet, s nem javítja a PD kormányalakítási esélyeit az sem, hogy vezetői kijelentették: nem hajlandó szövetségre lépni az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), mivel az "nagy szerepet játszott a Mario Draghi vezette kormány vesztében".

Levélben már egy héttel a választások előtt lehetséges volt szavazni, felmérések szerint ugyanakkor félő, hogy a legnagyobb problémát az új kormány megalakulása fogja jelenteni: a Sky Tg24 hírtelevízió szerint az is előfordulhat, hogy az új parlament első üléséig, október 13-áig nem alakul meg a kormány, így akár a jövő évi költségvetési csomag parlamenti elfogadása is kitolódhat.

A jobbközép csütörtöki kampányzárója után pénteken a baloldal tartja meg a választás előtti utolsó nagy rendezvényét a római Piazza del Popolo téren.

Borítókép: GettyImages

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!