2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Kaliforniai tűz: 23 halott, több száz eltűnt ember

2017. október 12., csütörtök 09:35, frissítve: csütörtök 09:37

A tűz miatt majdnem 700 négyzetkilométer leégett, 3500 épület megsemmisült, és 20 ezer embert kitelepítettek.

Kaliforniában már 23 ember halt meg az állam történetének legpusztítóbb tűzvészében. Több száz embert eltűntként tartanak nyilván. A tűz miatt majdnem 700 négyzetkilométer leégett, 3500 épület megsemmisült, és 20 ezer embert kitelepítettek. 90 ezer háztartásban nincs áram. Az államban még mindig több mint 20 tűzfészek van, esőre pedig hetekig nem lehet számítani.

Az amerikai borászat központja romokban hever. Sanoma megyében, ahol több mint 200 borászat működött, most komplett városrészek semmisültek meg néhány óra alatt. Hasonló a pusztítás a szomszédos Napa völgyben is. Itt vesztették a legtöbben az életüket, az áldozatok között van egy 100 éves házaspár, amely épp a héten ünnepelte a 75. házassági évfordulóját.

Az ötéves aszály következménye, hogy az állam nagy része csontszáraz, a növényzet pillanatok alatt felperzselődik. A levegő is száraz, a páratartalom 10 százalék alatt van, és a napokban az erős szél is a lángok gyors terjedésének kedvezett – sorolja az oltás irányítója.

A tűz a tengerpart felé is terjed Orange megyében. Eddig 3500 épület semmisült meg, 20 ezer ember kitelepítését pedig a hatóságok rendelték el.

„Amikor megtudtam, hogy leégett a ház, megdöbbentem. Apám hívott, jöttem, ahogy tudtam, és képtelen vagyok elhinni, amit látok. Az egyik szomszéd, aki nyugdíjas tűzoltó, kimentette a háziállatokat meg a családi fotókat, mielőtt teljesen leégett a ház, neki hálásak vagyunk. Már beszéltem a biztosítóval, azt mondja, rengeteg bejelentés van. A szüleim jobb híján kivettek egy szállodai szobát, és várják, hogy vége legyen a pusztításnak” – nyilatkozta Breanna Shaevitz anaheimi lakos.

De a pusztításnak egyelőre nincs vége. Kaliforniában még mindig több mint 20 nagy kiterjedésű tűzfészek van, amely lakott településeket veszélyeztet.

Az elnök katasztrófahelyzetet hirdetett, az elhárítás és a helyreállítás több tíz milliárd dollár lesz. Ez Kalifornia történetének legnagyobb erdőtüze, és még nincs vége – mondta Jerry Brown kormányzó.

Az biztos, hogy az időjárás nem fog segíteni a tűzoltóknak, a következő hetekben ugyanis egyáltalán nem számítanak esőre Kaliforniában, a szél viszont erősödik, ami még agresszívebbé teszi a lángok terjedését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!