2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Kaliforniában hétfőn több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak

  • Kaliforniában hétfőn több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak

Kaliforniában hétfőn több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak

Kaliforniában hétfőn, egyetlen nap alatt több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak - jelentette a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem friss adataira hivatkozva az amerikai közszolgálati rádió (NPR) hétfő este.

A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója sajtóértekezleten jelentette be, hogy az elmúlt két hétben 50 százalékkal nőtt a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel kórházban kezeltek aránya. A kórházban ápoltak harmada Los Angeles megyében betegedett meg.

A kormányzó közölte azt is, hogy az állam fővárosában, Sacramentóban fertőtlenítés miatt átmenetileg lezárják a törvényhozás épületét.

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a járvány fellángolásában jelentős szerepet játszottak a tüntetések.

Hétfőn több mint ezer új fertőzést regisztráltak az északnyugati Washington államban is, ahol már csaknem 37 ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma.

A georgiai Atlanta polgármestere, Keisha Lance Bottoms bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. A demokrata párti polgármester - aki gyakran jelen volt a Black Lives Matter nevű mozgalom tüntetésein, de miután agyonlőttek egy nyolcéves kislányt, vasárnapi sajtóértekezletén kijelentette, hogy "elég volt" - a Twitteren közölte, hogy tünetmentes. Georgiában egyébként hétfőn több mint 1500 új fertőzöttet regisztráltak.

 

Pompeo: "orwelli cenzúra" egyes hongkongi tankönyvek kivonása a forgalomból

"Orwelli cenzúrának" minősítette egyes hongkongi tankönyvek kivonását a forgalomból Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfő esti közleményében.

Pompeo arra reagált, hogy a hongkongi kormányzat hétfőn elrendelte azon könyvek kivonását az iskolákból, amelyek álláspontja szerint sértik a pekingi parlament által a múlt héten elfogadott, új nemzetbiztonsági törvényt.

"Még alig száradt meg a tinta az elnyomó nemzetbiztonsági törvényen, de a helyi hatóságok - egy orwelli cselekedettel - máris létrehoztak egy nemzetbiztonsági irodát, megkezdték a KKP-t (Kínai Kommunista Párt) bíráló könyvek kivonását a könyvtárak polcairól, betiltják a politikai jelszavakat, és most azt kérik az iskoláktól, hogy vezessenek be cenzúrát" - fogalmazott közleményében az amerikai diplomácia irányítója.

A tárcavezető hangsúlyozta: a Kínai Kommunista Párt folytatja "a szabad Hongkong szétrombolását".

Az 1997-ben Kínához visszakerült volt brit gyarmat kormányzata hétfőn arra kért fel valamennyi iskolát, hogy "vizsgálják át a pedagógiai anyagokat, beleértve a tankönyveket" és "vonják ki" azokat, amelyek "tartalma elavult", vagy a nemzetbiztonsági törvényben meghatározott "négyféle, törvénybe ütköző kihágáshoz" mérhető. Az amerikai kongresszus a múlt csütörtökön fogadott el egy törvényt, amely kilátásba helyezi azoknak a kínai felelős tisztségviselőknek a szankcionálását, akik a gyakorlatban megvalósítják az amerikai álláspont szerint Hongkong-ellenes új nemzetbiztonsági törvény rendelkezéseit.

 

Észak-Korea nem érdekelt újabb tárgyalásokban az Egyesült Államokkal

Észak-Korea nem érdekelt újabb tárgyalásokban az Egyesült Államokkal, és felszólítja Dél-Koreát, hogy hagyjon fel a közvetítési kísérletekkel - jelentette ki Kvon Dzsong Gun, az észak-koreai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős részlegének vezetője kedden röviddel az amerikai különmegbízott szöuli látogatását megelőzően, amelynek célja a holtpontra jutott nukleáris leszerelési tárgyalások újraindítása Phenjannal.

Kvon Dzsong Gun szerint Dél-Korea félreértelmezte Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes korábbi kijelentését és "időszerűtlen pletykának" nevezte egy újabb csúcstalálkozó lehetőségét Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között.

Csö Szon Hui szombaton arról beszélt, hogy Phenjan egyelőre nem érzi szükségesnek egy újabb csúcstalálkozó megtartását. Néhány nappal korábban Mun Dzse In dél-koreai elnök, aki felajánlotta közvetítői szerepét Kim és Trump között, felvetette egy újabb találkozó lehetőségét kettejük között még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt.

"Itt az idő, hogy felhagyjon azzal, hogy mások dolgába avatkozik, de úgy tűnik, nincs orvosság erre a rossz szokására" - hangoztatta Kvon, akit a KCNA állami hírügynökség idézett.

"Ismételten határozottan kijelentem, hogy nem áll szándékunkban szemtől szembe leülni az Egyesült Államokkal" - tette hozzá Kvon.

Kedden este várják Szöulban Stephen Biegunt, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottját, ahol helyi tisztségviselőkkel fog megbeszéléseket folytani a zátonyra futott észak-koreai tárgyalások újraélesztése végett.

Észak-Korea és Dél-Korea között hirtelen mérgesedett el ismét a viszony júniusban. A phenjani rezsim szinte minden együttműködést megszakított Szöullal, majd felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő iroda épületét, amelyet 2018-ban létesítettek a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére. Majd ugyanilyen váratlanul Kim Dzsong Un felfüggesztette a Dél-Korea elleni katonai cselekvési tervek végrehajtását.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Teherán válasza a történtekre

Teherán válasza a történtekre

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!