2019. július 16.,
kedd, Valter napja

Juncker a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását szorgalmazza

Hír TV

2018. szeptember 12., szerda 12:04, frissítve: szerda 16:34

Negyedik alkalommal mondott évértékelő beszédet Jean-Claude Juncker az unió helyzetéről. Az idei beszédre a 2019-es uniós parlamenti választásokat megelőzően és a 27 tagú Európai Unió jövőjéről zajló vita jegyében került sor. Juncker beszédében utalt a Sargentini-jelentésre és hangsúlyozta, hogy meg kell indítani a 7-es cikkely szerinti eljárást azokkal az országokkal szemben, ahol sérül a jogállamiság.

Az utolsó évértékelő beszédét mondta el Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke hosszasan beszélt az elmúlt évek kihívásairól, a görög mentőcsomagról, az eurózóna egyben tartásáról, Európa biztonságáról és az egyik legnagyobb pofonról a brexitről.

„Nagyon sajnáljuk a brexitet, de szeretném elmondani a brit kormánynak, nem tudják ugyanazokat a jogokat élvezni a jövőben mint egy másik uniós tagállam. Ha elhagyják az uniót, akkor nem tudnak hozzáférni a közös piachoz” – üzent Nagy-Britanniának Juncker.

A többi közt a brexit egyik következménye, hogy 2020-tól az Európai Unió költségvetése átalakul, kevesebb pénzt lehet szétosztani a tagállamok között és azt is más rendszer szerint tennék meg, a döntéseket pedig akár egyszerű többséggel is meghozhatják. Ebben a szempontrendszerben figyelembe vennék a jogállamiság tiszteletben tartását is. Juncker szerint a demokrácia egyik alappillére a sajtószabadság.

„A kompromisszumra törekvés nem a gyengeség jele és nem befolyásolja a szabad vitát, hogy tiszteletben tartsuk egymás álláspontját, de az Európai Bizottság ellenzi azokat a kísérleteket, amelyek a jogállamiságot korlátozzák. Továbbra is részt veszünk a tagállamokkal folytatott vitákban, a 7-es cikkelyt pedig élesíteni kell ott, ahol a jogok veszélyben vannak” – tette hozzá Juncker.

A Juncker-ciklus alatt felmerülő gazdasági, politikai és biztonsági problémák a következő vezetést is érintik. Manfred Weber lehet az utód, őt jelölte Angela Merkel az Európai Néppárt listavezetőjének. A jelenlegi frakcióvezető szerint Európa Juncker elnöksége alatt erősebb lett mint 4 éve volt, és azt kérte az Európai Tanácstól, hogy kezdeményezzék Bulgária és Horvátország felvételét a shengeni zónába.

„A shengeni zóna több biztonságot ad Európának, ezt fontos hangsúlyozni. Bulgária és Horvátország már régóta kéri a felvételét és ezt a lehetőséget meg kell nekik adni és arra kérem a román kormányt, hogy ne akadályozzák a korrupciós ügyek feltárását, mert ezzel lassítják Bulgária a és Horvátország felvételét” – mondta Weber.

Az utolsó évértékelővel elkezdődött az Európai Parlamenti választási kampány. A szocialisták frakcióvezetője a menekültválságról és a munkahelyteremtésről beszélt, a Liberálisok képviselőcsoportjának vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy nem hagyhatja az Európai Néppárt, hogy az szélsőséges populista jobboldal beférkőzzön a soraiba.

Képzett migránsok in, illegális migránsok out

Az Európai Bizottság elnöke beszédében kitért arra is, hogy Európának vissza kell küldeni az illegális bevándorlókat, és ebben támogatják az egyes tagállami törekvéseket. Ugyanakkor Jean-Claude Juncker hangsúlyozta, hogy szükség van arra, hogy az Európai Unió találjon legális utat arra, hogy képzett migránsok érkezzenek a munkaerőhiány miatt. Azt ígérte, hogy ezzel kapcsolatosan új javaslatokkal áll elő a bizottság.

Tudósítónk Brüsszelből jelentkezett