2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Jövő hét elejére összeállhat a német koalíciós szerződés

Hír TV

2018. február 2., péntek 20:27, frissítve: szombat 00:27

Augusztustól újra kérvényezhetik a családegyesítést a Németországban befogadott menekültek, erről már megvan a megállapodás a koalíciós tárgyalásokon. Az viszont még csak sajtóinformáció, hogy Martin Schulz külügyminiszteri széket kaphat Angela Merkel kormányában.

Martin Schulz és a szociáldemokraták látták vendégül a konzervatívokat az utolsó tárgyalássorozat első napján. Először a tizennyolc munkacsoport mutatta be eredményeit, majd megkezdődött az összefésülésük és a koalíciós szerződés összeállítása. Martin Schulz két témát emelt ki, amelyekért a végsőkig harcolna.

„Az indokolatlan határozott idejű munkaszerződések ellen és egészségpolitikai kérdésekben még biztosan keményen fogunk tárgyalni az elkövetkező napokban. Nincs rajtunk időkényszer, ezt szeretném hangsúlyozni, mert most elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol nagyon komolyan és részletekbe menően kell elemeznünk azokat a témákat, amelyek a koalíciós szerződés részei lesznek. Meg kell találnunk a kompromisszumokat” – nyilatkozta.

Angela Merkel kancellár is a kompromisszumkészséget emelte ki érkezésekor. „Azt kell mondjam, hogy nagyon sok olyan tisztázni való kérdés van még, amelyben különböznek a vélemények. Mindannyian azon vagyunk, hogy ezeket tisztázzuk, de ez nagy munka lesz” – szögezte le.

Különösen sok munkaügyi és pénzügyi kérdés vár még tárgyalásra, de egy nagyon fontos kérdésben már úgy tűnik, sikerült dűlőre jutniuk: az ideiglenes menekültstátussal rendelkező menedékkérők augusztus 1-jével, két év szünet után újra kérvényezhetik a családegyesítést. Igaz, a pártok havi ezer főben maximálnák a Németországba hozható családtagok számát. Az SPD azt szeretné elérni, hogy különleges esetekben, egyedi elbírálás alapján efölött is legyen lehetőség családegyesítésre.

A vitás pontok ellenére is úgy tűnik, jövő hét elejére végre összeállhat a német koalíciós szerződés. Utána a szociáldemokrata párt tagjainak három hetük van arra, hogy megszavazzák, egyetértenek-e a szerződés pontjaival. Amennyiben a többség igennel szavaz, úgy legkorábban február végén, március elején kezdődhet meg a hivatalos kormányalakítás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!