2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Jövő év végére válhat széles körben elérhetővé a védőoltás

Huszonötféle vakcinát már embereken tesztelnek – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője.

  • Jövő év végére válhat széles körben elérhetővé a védőoltás

– Hány vakcinakutatás zajlik a világban a koronavírus kapcsán? Kik állnak legközelebb a sikerhez?

– Világszerte jelenleg több mint 165 vakcinakísérlet zajlik, ebből körülbelül huszonötöt már embereken tesztelnek. Legalább három-négy a harmadik fázisban van. Ezek az AstraZeneca, Moderna és a CanSino  vakcinái (brit, amerikai, kínai cégek – a szerk.). Van egy orosz vakcinajelölt is, amely belépett a harmadik fázisba. Több másik az első-második fázisnál tart, és a következő két hónapban léphetnek a harmadikba. Általában több évig is eltart egy vakcina kifejlesztése, ezért még egy meggyorsított folyamatban is időbe telik a Covid–19 elleni védőoltás kifejlesztése.

– Hogyan próbálják gyorsítani ezt a folyamatot?

– Áprilisban a WHO Access to Covid–19 Tools (ACT) Accelerator néven elindított egy új, globális együttműködést, ennek lényege, hogy meggyorsítsák a Covid–19-tesztek, -gyógymódok és -vakcinák fejlesztését, gyártását és az ezekhez való hozzáférést. Ennek egy pillére a COVAX elnevezésű kezdeményezés, amely támogatja a gyártási kapacitás bővítését, illetve eszközöket vásárol. Az ő céljuk, hogy minden ország gyorsan, korrekten, igazságosan vakcinához juthasson. Ehhez a kezdeményezéshez hetvenöt ország csatlakozott.

– Mikorra készülhet el egy, az egész világon elérhető védőoltás?

– Miközben arra törekednek, hogy minél előbb meglegyen a vakcina, a biztonságra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Egy vakcinát a harmadik fázisban emberek ezrein tesztelnek, és ez általában elég arra, hogy információkat szerezzenek a biztonságát illetően. Ugyanakkor sok mindent még nem ismerünk, de azt reméljük, ha év végére meglesz a hatékony védőoltás, akkor 2021 végére elegendő mennyiségben elérhető lesz az országok számára, s így a veszélyeztetett csoportokba tartozók, ha kérik, megkaphatják. A WHO megoldást fog találni az igazságos elosztásra a tagországok köZött. A vakcinafejlesztés elképesztő gyorsan zajlik. A kínai tudósok január 11-én osztották meg a világgal a vírus genomszkevenciáját (ez hordozza a vírus genetikai információját – a szerk.), és a vakcinakutatás azonnal megkezdődött. Nyolc-tíz héttel később pedig már első fázisba jutott egy vakcina.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!