2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Jóval nagyobb a mexikói-öbölbeli olajvész, mint azt eddig hitték

Jóval nagyobb a mexikói-öbölbeli olajvész, mint azt eddig hitték: naponta mintegy 1440-17 000 liter olaj ömölhet a vízbe egy 15 éve létező léken át egy olajfúró platformnál - állapította meg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

  • Jóval nagyobb a mexikói-öbölbeli olajvész, mint azt eddig hitték

A Taylor Energy, a 2004-ben az Iván hurrikán pusztításában megsérült olajplatform üzemeltetője eddig úgy számolt, hogy naponta 11,4 liter olaj ömlik a vízbe.

A NOAA szerint azonban összesen mintegy 95 millió liter olaj került a vízbe, amely nyolcada a Deepwater Horizon 2010-es katasztrófája során kiömlött olajnak.

A vállalkozó eddig azt állította, hogy a talaj menti üledékből szökő olajról van szó. A NOAA és a Floridai Egyetem tanulmányának szerzői azonban a víz olaj- és gáztartalmának akusztikai tesztjei és mérései alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az olaj a tartályokból és a platform csöveiből folyik.

A NOAA a bemutatott jelentésben követeli az üzemeltetőtől, hogy a még nyitott lékeket tömjék be. A Taylor Energy szerint azonban félő, hogy ettől további olaj áramlik ki.

A baleset után a Taylor Energy 2008-ban a tönkrement csövek egy részét tömítette és három feltörő olajforrás fölé kupolát emelt. Az amerikai parti őrség 2018 óta működtet egy védőrendszert, amely naponta legfeljebb 4800 liter kiáramló olajat tud összegyűjteni.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!