2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Jórészt gyerekkatonák hajtottak végre június eleji Burkina Fasó-i vérengzést

Jórészt 12 és 14 év közötti gyerekkatonák hajtották végre a több mint 130 halálos áldozatot követelő június elejei vérengzést Burkina Fasóban - közölte csütörtökön az ENSZ és az afrikai ország kormánya.

  • Jórészt gyerekkatonák hajtottak végre június eleji Burkina Fasó-i vérengzést

A fegyveres támadók június 4-én este rohanták le Solhan települését tüzet nyitva a civilekre és felperzselve a lakóépületeket. A dzshidista felkelés 2015-ös kezdete óta nem volt ekkora vérfürdő az országban.

Ousseni Tamboura kormányszóvivő arról számolt be, hogy a támadók túlnyomó többsége gyerekkatona volt.

"A leghatározottabban elítéljük, hogy gyermekeket és fiatalokat toboroznak. Ez súlyos megsértése az alapvető jogaiknak" - hangsúlyozta az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

ENSZ-békefenntartók és a külföldi fegyveres erők beavatkozása ellenére továbbra is garázdálkodnak az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez köthető csoportok Nyugat-Afrika Száhel övezetében.

Helyi tisztségviselők szerint Burkina Faso északi területein dzsihadisták kiterjedt térségeket tartanak ellenőrzésük alatt. Mint mondták, az utóbbi évben többször is gyermekkatonákat vetettek be a szélsőségesek, de azelőtt még nem volt példa, hogy ilyen mértékben.

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én katonai műveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot, amelyben több mint 1400-an vesztették életüket és legalább egymillióan váltak földönfutóvá az elmúlt években. Az UNICEF szerint az erőszak miatt több mint 2200 iskolát is be kellett zárni, ami több mint 300 ezer gyermek életére van kihatással.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!