2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Jön az újabb migrációs hullám?

Hír TV

2018. január 12., péntek 22:07, frissítve: péntek 22:50

Megsemmisítette az orosz hadsereg azt a terroristacsoportot és bázisát, akik múlt héten 13 drónnal támadást indítottak két szíriai orosz haditengerészeti létesítmény ellen. Közben Idlíb tartományban kiújultak a harcok. A török miniszterelnök arra hívta föl a figyelmet: az újabb konfliktus újabb, Európába irányuló migrációs hullámhoz vezethet.

Az orosz védelmi minisztérium és a légierő illetékesei mutatták be azokat a robbanószerkezeteket, amiket a szíriai orosz katonai bázisok dróntámadásakor találtak. Az akcióban múlt hét végén 13 pilóta nélküli repülőeszköz közelítette meg a nyugat-szíriai Latakia tartományban található tartúszi haditengerészeti kikötőt és a hmejmími légibázist. Hét eszközt sikerült megsemmisíteni, további hatnak pedig átvenni az irányítását, ebből hármat orosz katonai ellenőrzés alatt álló területen leszállásra kényszerítettek.

A kérdéses robbanóanyagokat több országban is előállítják, köztük Ukrajnában is a sosztkai vegyi üzemben, ezeket nem lehet házilagosan előállítani, vagy más lőszerekből kinyerni. Jelenleg különleges nyomozást folytatunk, hogy megtaláljuk, melyik országból származik a robbanóanyag – közölte Alekszander Novikov tábornok.

Először az Iszlám Államot vádolták meg a támadással az oroszok, és azt állítják, a drónok több mint 30 mérföldet repültek a célpontig.

Az az ötlet, hogy egy célpontra egyszerre több drónt küldenek, nem olyan nehezen kivitelezhető, különösen akkor nem, ha a drónokon van GPS, és ezáltal előre programozhatóvá válhat az a pont, ahova érkeznek. Ott aztán tulajdonképpen kamikázévá válnak, és becsapódnak – mondta egy drónszakértő, Caitlin Harrington Lee.

Vlagyimir Putyin orosz elnök provokációnak nevezte az akciót az orosz média vezetőivel tartott találkozóján.

– Provokátorok voltak, de nem törökök. Ismerjük őket, tudjuk, kik ők, tudjuk, kik és mennyit fizettek a provokációért – jelentette ki.

Pénteken az orosz hadsereg visszavágott, Idlíb tartományban megsemmisítette azt a bázist is, amelyről a támadást indították.

A kiújuló folyamatos harcok, valamint az Abu al-Duhur katonai repülőtér elleni támadások Idlíb tartományban szíriaiak ezreit üldözték el otthonából, az ENSZ szerint a pontos szám hatvanezer. Most ilyen sátortáborokban élnek.

Kitelepítettek minket Abu al-Duhurból a repülőteret ért támadás után: nők, gyermekek… Nem volt esélyünk sem arra, hogy sétáljunk a légitámadások miatt. Nem voltunk boldogok, hogy elhoztak minket, hogy kitelepítettek, és csak Istenben bízunk már. Ki akarja elhagyni a házát télen? Gyerekeink is vannak. Elhagytuk a házunkat, és sátorban élünk - idézte föl egy szíriai menekült, Um Omar.

Saját bevallásuk szerint a szíriai ellenzéki erők ellentámadást indítottak Idlíbben az orosz hadsereg és a szír kormányerők ellen. A török miniszterelnök arra hívta föl a figyelmet, hogy a kiújult harcok újabb, Európába irányuló migrációs hullámhoz vezetnek majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!