2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Johnson nagy lehetőségnek tartja a Brexitet

2019. július 29., hétfő 12:18

Nagy lehetőségnek tartja a Brexitet az újonnan kinevezett brit miniszterelnök. Boris Johnson kifejtette: az Unió elhagyásával az Egyesült Királyság esélyt kap arra, hogy megváltoztassa gazdasági irányvonalát. Szakértők szerint egyre nagyobb az esélye a megállapodás nélküli kilépésnek.

Élőláncot alkotva próbálták megállítani Boris Johnson, az új brit miniszterelnök konvoját Londonban a klímaváltozás ellen tüntető aktivisták. A rendőrök néhány másodperc alatt eltávolították a piros pólót viselő demonstrálókat.

Egy friss felmérés szerint a briteket sokkal inkább foglalkoztatják az éghajlatváltozás lehetséges következményei, mint a Brexit.

A közvélemény kutatásból kiderül, hogy a lakosok 71 százaléka úgy gondolja, hogy az Egyesült Királyság jövője szempontjából a klímaváltozás hosszabb távú hatásai fontosabbak, mint a az Unióból való kiválásé.

Egyre biztosabbnak látszik, hogy több éves húza-vona után az Egyesült Királyság valóban kilép a Közösségből október 31-én. Az azonban kérdéses, hogy miképp teszi ezt. Az pedig tovább élezi a feszültséget London és Brüsszel között, hogy Johnson újra tárgyalná az elődje által kötött egyezményt. Erről azonban az Uniós vezetés hallani sem akar. Ráadásul a héten kinevezett kormányfő kihagyná a Brexit megállapodásból az ír határt védő mechanizmust azaz a backstopot. A backstop biztosítaná a kiválás után a vámmentességet az Írországot Észak Írországgal összekötő szárazföldi határon. Szakértők szerint ebbe szintén nem fog beleegyezni Brüsszel.

Ha teljes egészében megszabadulunk a backstop-tól, az nagy előrelépést jelent. Nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy Nagy Britannia számára az EU-ból való kilépés óriási gazdasági lehetőséget jelent. Olyasmiket vihetünk véghez, amikre évtizedeken át nem volt módunk. Megszabadulhatunk a bürokráciától, munkahelyeket teremthetünk újra szabadon engedhetjük a kreativitást és az innovációt, amiről Nagy-Britannia híres- mondta a brit miniszterelnök, aki hatalmas lehetőségnek nevezte a Brexitet.

Az ír miniszterelnök eközben arra figyelmeztetett, hogyha London valóban megállapodás nélkül lép ki az unióból akkor annak is megnő a valószínűsége, hogy Skócia kiválik Nagy-Britanniából.

HírTV