2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Johnson addig nem találkozik az EU vezetőivel, amíg el nem vetik a backstopot

Nem hajlandó személyesen találkozni az Európai Unió vezetőivel az új brit kormányfő. Boris Johnson közölte: addig nem ül tárgyalóasztalhoz, amíg ki nem Kerül a Brexitből a backstop-záradék. A szigetország miniszterelnöke azt is leszögezte, hogy a már megkötött megállapodást is újra akarja tárgyalni. Szakértők szerint egyre nagyobb az esélye, hogy London konszenzus nélkül távozik a Közösségből.

  • Johnson addig nem találkozik az EU vezetőivel, amíg el nem vetik a backstopot

Hangos hurrogással fogadták az új brit miniszterelnököt Edinburghban, aki kormányfőként legelőször Skóciát kereste fel. Boris Johnson látogatásának az elsődleges célja az volt,hogy meggyőzze skót kollégáját a brexit szükségességéről, és segítséget kérjen a Brüsszellel kötött megállapodás újratárgyalásához. Azonban Johnson nem csak a megállapodást akarja átírni, hanem ki is kívánja hagyni belőle a backstop-záradékot. A múlt héten kinevezett kormányfő még ultimátumot is adott Brüsszelnek. Mint mondta addig nem hajlandó személyesen találkozni az Európai Unió vezetőivel, amíg nem kerül ki a brexit-megállapodásból az ír határt védő mechanizmus. A backstop biztosítaná a kiválás után a vámmentességet az Írországot Észak Írországgal összekötő szárazföldi határon. Boris Johnson leszögezte: a brüsszeli vezetőknek is meg kell érteniük, hogy a backstop a britek számára elfogadhatatlan.

Azt egyértelművé szeretnénk tenni, hogy az eddigi kilépési tervezet tarthatatlan és halott. Meg kell válnunk tőle. Viszont hiszek abban, hogy ha mindkét oldal, London és az Európai Unió is jó szándékkal áll a kérdéshez, meg fogunk tudni egyezni. Mindkét fél érdekelt abban, hogy ez megoldódjon, de az biztos, hogy október 31-én elhagyjuk az uniót - szögezte le ismét Boris Johnson.

Nicola Sturgeon leszögezte: az új brit kormányfő Brexittel kapcsolatos tervei ártanak Skócia gazdaságának. Mint mondta: a megállapodás nélküli kilépés nagyon veszélyes. A kormányfő emlékeztetett: Skócia a 3 évvel ezelőtti népszavazáson a bennmaradásra voksolt, hiszen az Unió része szeretne maradni.

A brit kormány csak blöfföl és az az út, amin halad rendkívül veszélyes. Számomra már egyértelmű, hogy az új miniszterelnök a rendezetlen brexit-re készül, mert nem fogja tudni ráerőltetni az akaratát Brüsszelre. Ez a forgatókönyv viszont katasztrofális lenne Skócia és az egész Egyesült Királyság számára - magyarázta a skót kormányfő.

Miután Brüsszel már többször kategorikusan kijelentette, hogy nem hajlandó újratárgyalni a konszenzust azt pedig végképp elutasítja, hogy a dokumentumból kimaradjon az ír határra vonatkozó bekezdés egyre nagyobb az esély arra, hogy Nagy-Brittana megállapodás nélkül hagyja el az Uniót.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!