2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Johnson: A választás az egyetlen út

2019. szeptember 6., péntek 10:31

A brit miniszterelnök egy angliai rendőrőrsön azt is mondta, hogy a parlamenti választás az egyetlen út Nagy-Britannia számára, amely kivezeti az országot az uniós kilépés jelentette zsákutcából.

Miközben Boris Johnson beszédet mondott az észak-angliai Wakefieldben, a mögötte álló rendőrök egyike rosszul lett. A brit miniszterelnök együttérzését fejezte majd gyorsan hozzátette: az eset egy újabb jele annak, hogy rendszeresen furcsa helyzetbe kerül.

A furcsa helyzet a brexit körüli folyamatos bizonytalanság, ami miatt állandósult a belpolitikai válság és rendszeresek a tüntetések. Boris Johnson álláspontja az, hogy a brit európai uniós tagság akár megállapodással, akár anélkül mindenképpen megszűnik október 31-én - az eredeti, március végi időpont helyett addig kért haladékot Nagy-Britannia a kilépésre.

A londoni parlament alsóháza azonban arra kötelezte Boris Johnson kormányát, hogy megállapodással léptesse ki az országot az unióból, és ha nem sikerült megoldást találni újabb haladékért folyamodjon.

Ezért is kérdezte meg tőle egy újságíró a rendőrőrsön, hogy kitart-e eddigi álláspontja mellett és nem utazik Brüsszelbe újabb határidőt kérni.

"Igen, ezt meg tudom erősíteni. Inkább feküdnék holtan egy árokparton - mondta Boris Johnson határozottan, majd arra a kérdésre, hogy lemond-e a tisztségéről, röviden annyit mondott, hogy nem, majd inkább azt kezdte el magyarázta, hogy minden halasztás havonta hatalmas költséget jelent Nagy-Britanniának, ezért is értelmetlen újabb határidőn gondolkodni." 

Boris Johnson azt mondta: ha ő vesz majd részt az uniós csúcson, akkor Nagy-Britannia október 31-én garantáltan kilép az unióból. Szerinte Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje azonban könyörögne Brüsszelnek a brexit további halasztásáért.

Hír TV