2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Jeruzsálemben zárul Vilmos herceg szentföldi látogatása

Hír TV

2018. június 28., csütörtök 10:07, frissítve: csütörtök 11:58

II. Erzsébet királynő unokája a brit királyi család első tagja, aki hivatalos látogatást tett Izraelben. A trónörökös a szokásokhoz híven tartózkodott a politikai kijelentésektől, a vizitnek elsősorban szimbolikus jelentősége van.

Csütörtökön Jeruzsálemben zárul Vilmos herceg ötnapos látogatása a Szentföldön. A palesztin brit mandátum 1948-as vége és a zsidó állam 70 évvel ezelőtti megalakulása óta először fordult elő, hogy a brit uralkodóház valamely tagja hivatalos látogatáson Izraelben és a palesztin területeken járt.

Vilmos herceg először Jordániában járt, ahol a jordán herceg látta vendégül. Műemlékek és egyetemek megtekintése mellett Jordániában élő szíriai menekültekkel is találkozott. Izraelben a trónörökös találkozott a zsidó állam miniszterelnökével. Benjamin Netanjahuval és feleségével, valamint az államelnök Ruben Rivlinnel, de talált időt a sportra is. A hivatalos programban egy focimeccsre is ellátogatott.

A Tel Aviv-i tengerparton pedig strandröplabda-meccsre látogatott.

 

 

Vilmos herceg ellátogatott a Jad Vasem holokausztmúzeumba is, amely 24 éve a világ igazai kitüntetésben részesítette dédmamáját. A látogatást mélyen megindítónak nevezte, majd Izraelt méltatta. „Izrael figyelemre méltó történelmének része a szörnyű múltra való emlékezés, de a reménytelibb jövőbe való előretekintés is” – mondta a herceg.

A brit trónörökös volt az első a brit uralkodócsalád tagjai közül, aki ellátogatott az Izrael által megszállt palesztin területekre is. Mahmud Abbasszal, a Palesztin Hatóság elnökével folytatott beszélgetése során reményét fejezte ki az izraeli-palesztin konfliktus békés rendezését illetően.

Később egy palesztin fiatalokkal tartott találkozón azt mondta fogadóközönségének: „a palesztinokat nem felejtették el, és az Egyesült Királyság továbbra is abban a reményben működik együtt velük, hogy egy békés, gyümölcsöző jövőt sikerül közösen felépíteni a térségben”.

A történelmi jelentőségű látogatás során a brit trónörökös ezt leszámítva tartózkodott a politikai állásfoglalásoktól, a vizitnek elsősorban szimbolikus jelentősége volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!