2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

„Jeruzsálem csak Izrael fővárosa lehet”

Hír TV

2017. december 17., vasárnap 09:43, frissítve: vasárnap 11:22

Az amerikai nagykövetség áthelyezése Jeruzsálembe káoszt teremtene a régióban, és megöli a kétállami megoldás lehetőségét – mondta a Hír TV-nek adott interjúban a Palesztin Hatóság budapesti nagykövete. Marie Antoinette Sedin szerint joguk van egy fővároshoz, ez pedig Kelet-Jeruzsálem. Izrael budapesti nagykövete viszont úgy véli, Jeruzsálem csak Izrael fővárosa lehet. Josszi Amrani szerint helyes döntés volt Donald Trump részéről Jeruzsálem elismerése a zsidó állam fővárosaként, mert az amerikai elnök a valóságból indul ki.

Az amerikai követség Jeruzsálembe költöztetése megöli a kétállami megoldás lehetőségét – mondta a Hír TV-nek adott interjúban a Palesztin Hatóság budapesti nagykövete. Marie Antoinette Sedin szerint a palesztinoknak joguk van egy fővároshoz, ez pedig Kelet-Jeruzsálem. A nagykövet hozzátette: az Egyesült Államok elfogultan kezeli a konfliktust, mostani döntése pedig csak fokozza a feszültséget a térségben. Nem zárt ki egy újabb intifádát sem.

– Ha az Egyesült Államok valóban átteszi a nagykövetségét Jeruzsálembe, akkor káoszt teremt a régióban.
– Új intifádáról beszélnek. Már tart?
– Mi nem hoztunk döntést arról, hogy elinduljon egy új intifáda. A palesztin emberek elnyomás alatt élnek, megszállás alatt, megalázottan, nem tudnak szabadon közlekedni a városok között, az otthonuk és az iskola, az otthonuk és a munkahelyük között. Így aztán mindenki maga dönti el, hogy megkezdje-e a saját intifádáját vagy sem – fogalmazott Marie Antoinette Sedin.

Izrael budapesti nagykövete, Josszi Amrani viszont úgy véli, hogy helyes döntés volt Donald Trump részéről Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként. Szerinte az amerikai elnök politikája frissítőleg hat, mert a valóságból indul ki, és elismeri a tényeket. Hozzátette: Jeruzsálem Izrael állam fővárosa, a zsidó élet központja, és az volt háromezer évvel ezelőtt is.

Izrael nagykövete szerint Jeruzsálem csak Izrael fővárosa lehet. „Az izraeliek többsége is úgy véli, hogy a konfliktust nem lehet máshogy megoldani, mint hogy létrejön két állam. Amint azonban létrejön két állam, világos, hogy a két államnak két külön fővárosa kell hogy legyen. Nem lehet egy fővárosa két államnak” – emelte ki Josszi Amrani.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Jeruzsálem nyitott marad minden vallás szabad gyakorlására. 

Részletek a 19 óra 30 perckor kezdődő Hírvilágban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!