2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Radar 23:30

Külföld

Jereván szerint Azerbajdzsán lassú etnikai tisztogatást követ le

Azerbajdzsán lassú etnikai tisztogatást követ el a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah területén - jelentette ki Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter kedden az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 52. ülésszakán.

  • Jereván szerint Azerbajdzsán lassú etnikai tisztogatást követ le

"Nyolcvan nap telt el azóta, hogy Azerbajdzsán blokkolta a Lacini-folyosót, amely az egyetlen útvonal Hegyi-Karabahból Örményország és a külvilág felé. Megszakadt az áramszolgáltatás, rendszeresen akadozik a gázellátás. Ennek következtében Hegyi-Karabah örmény lakossága humanitárius katasztrófa szélére sodródott. Mindemellett Azerbajdzsán a legmagasabb szinteken olyan nyilatkozatokat tesz, hogy szabaddá teszi az utat mindazok előtt, akik el kívánják hagyni Hegyi-Karabahot. Ez nem más, mint lassú etnikai tisztogatás" - hangsúlyozta az örmény diplomácia vezetője.

Felidézte: az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) február 22-én hozott jogilag kötelező ítéletében elrendelte, hogy Azerbajdzsán biztosítsa a szabad áthaladást a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő Lacini-folyosón.

"Az előbb említett döntésében a bíróság megállapította: fennáll annak a közvetlen kockázata, hogy az örmények jogai helyrehozhatatlan károkat szenvednek a faji megkülönböztetés tilalmáról szóló nemzetközi konvenció alapján, és felszólította Azerbajdzsánt, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést az emberek, szállítási eszközök és áruk akadálytalan mozgásának szavatolása érdekében a Lacini-folyosó mindkét irányában. Azerbajdzsán azonban továbbra sem hagyott fel a Lacini-folyosó blokádjával" - emelte ki a diplomata.

Ezt az egyetlen szárazföldi útvonalat, amelyen Örményország közvetlenül elérheti az Azerbajdzsántól elszakadt Hegyi-Karabah örmény ellenőrzés alatt lévő részeit, december 12-én magukat környezetvédőnek beállító azeri aktivisták foglalták el, megakadályozva az áthaladást.

Azerbajdzsán 2020 szeptemberében indított támadást az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kikiáltó, örmény többségű Hegyi-Karabah és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek nemzetközi becslések szerint mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Közben a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Juraj Blanár külügyminiszter megerősítette, hogy ő fogja helyettesíteni Robert Ficót az ukrajnai helyzettel kapcsolatban júniusban, Svájcban rendezendő konferencián.
Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Elég lesz, túl sok a „buzulás” – hangzott el a pápa szájából az olasz püspöki kar zárt ülésén a minap, utalva arra, hogy ne engedélyezzék a homoszexuális szeminaristák felvételét. Erről írt a The Guardian brit napilap. Ferenc pápa oldott beszélgetésen mondta ezt az olasz püspökök társaságában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!