2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Jelentősen nőtt a szudáni tüntetések halálos áldozatainak száma

Hétfő óta hatvanan vesztették életüket a tüntetők és a szudáni biztonsági erők közötti összecsapásokban Kartúmban - mondta el egy, a szudáni ellenzékkel kapcsolatban álló orvosi szervezet szerdán.

  • Jelentősen nőtt a szudáni tüntetések halálos áldozatainak száma

Hétfőn több mint 35-en vesztették életüket, és a szervezet közölte, a biztonsági erők legkevesebb tíz emberrel végeztek a szudáni fővárosban, Kartúmban, illetve Omdurmánban szerdán. Kedden is tízen vesztették életüket az összecsapásokban: öten Fehér-Nílus államban, hárman Omdurmánban és ketten Észak-Kartúmban.

Az orvosi csoport szerint az áldozatok száma ennél is több lehet, mert sok kórházzal nem tudták felvenni a kapcsolatot, miután a szudáni vezetés több térségben felfüggesztette az internet-szolgáltatást.

A demokráciapárti tüntetők azt követelik, hogy távozzon az afrikai országot jelenleg irányító átmeneti katonai tanács (TMC), és adja át helyét egy civil vezetésű kormánynak.

A biztonsági erők hétfőn erőszakkal oszlatták fel a kartúmi védelmi minisztérium előtt két hónapja ülősztrájkoló, több ezres tömeget. Médiaértesülések szerint a rajtaütést a szudáni gyorsreagálású erők (RSF) nevű elitegység vezette, amelynek tagjai - emberi jogi csoportok szerint - szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el, és civileket mészároltak le az ország dárfúri régiójában. A nemzetközi közösség határozottan bírálta a biztonsági erők eljárását.

Az ülősztrájk hétfői felszámolását követően a katonai tanács felmondta a fő ellenzéki koalícióval megkötött összes megállapodását, és jelezte: átmeneti kormányt hoz létre, valamint hét-kilenc hónapon belül választásokat tart nemzetközi felügyelet mellett. Az átmeneti katonai tanácsot vezető Abdel-Fattáh al-Burháni szerdán, a ramadán böjti hónapot lezáró íd al-fitr kezdetén elhangzott üzenetében azonban jelezte, hogy a TMC továbbra is hajlandó tárgyalni az ellenzéki csoportokkal, de feltételek nélkül.

A tüntetők az ülősztrájk feloszlatását követően hangsúlyozták, hogy folytatják a tiltakozó megmozdulásokat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tragédia történt Ágasegyháza közelében + videó

Tragédia történt Ágasegyháza közelében + videó

Halálos baleset történt szombaton az 5301-es úton Ágasegyháza közelében - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére. A baon.hu úgy tudja, egy fiatal sofőr volt az áldozat.
Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!