2021. január 24.,
vasárnap, Timót napja

Jelentősen nőtt a halottak száma Iránban

MTI

2020. március 8., vasárnap 16:16

Negyvenkilenccel nőtt Iránban vasárnapra virradóra a koronavírusban elhunyt emberek száma az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint, ezzel a járványnak már 194 halálos áldozata van a síita államban.

Szombati hivatalos iráni adatok szerint a vírusban elhunytak száma 145.

Az Iran Air iráni légitársaság vasárnap bejelentette: bizonytalan időre felfüggeszti összes Európába induló és onnan érkező járatait. A társaságnak az IRNA iráni állami hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a döntést azután hozták, hogy több európai ország "tisztázatlan okokból" kitiltotta légteréből az Iran Air járatait.

Szombaton az IRNA tudósítása szerint belehalt a fertőzésbe Fatima Rahbar, az iráni parlament februárban megválasztott egyik konzervatív képviselője.

A héten egy másik képviselő, Abdulreza Meszri az iráni állami televíziónak elmondta, a februárban megválasztott parlamentnek már 23 tagja lett fertőzött.

Vasárnap Szaúd-Arábiábólnégy új fertőzöttet jelentettek. A királyság egészségügyi minisztériuma Twitteren azt közölte, hogy e négy ember - akik között három nő - korábban olyan emberekkel került kapcsolatba, akik nemrég tértek vissza Iránból, ám ezt nem közölték a szaúdi hatóságokkal.

A minisztérium értesülései szerint a fertőzöttek az Egyesült Arab Emírségen keresztül tértek vissza Szaúd-Arábiába.

A királyságban ezzel 11-re emelkedett a fertőzöttek száma.

Egy későbbi bejelentés szerint vesztegzár alá helyeztek egy térséget a Keleti Tartományban. Eszerint a Katif régióban tilos a ki- és beutazás. A belügyminisztérium illetékese szerint az ország más területei védelmében, elővigyázatosságból rendelték el a vesztegzárat, mert az összes eddigi fertőzöttet Katifban észlelték. A térségben bezár az összes kormányzati és magánszervezet, de a gyógyszertárak, élelmiszer üzletek, benzinkutak, kórházak, és a belbiztonsági létesítmények tovább működnek, és folyamatos marad a közellátást szolgáló szállítmányozás is. Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy Katifban a diákok érdekében két hétre bezárják a tanintézményeket.

Vasárnap a kuvaiti egészségügyi minisztérium szintén új fertőzöttet jelentett, ezzel az országban 62-re emelkedett az esetszám. Az ország központi bankja vasárnap bejelentette, hogy 10 millió kuvaiti dínárral (több mint 9 milliárd forint) támogatja a kormány vírus elleni harcát.

Katar szombaton adott hírt a tizenkettedik megbetegedésről.

A Közel-Keleten a legfrissebb adatok szerint több mint 6900 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

 

MTI