2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Jelenteni és védeni is fogják a homoszexuálisokat a foci vb-n

Hír TV

2018. június 13., szerda 22:24, frissítve: szerda 22:44

Oroszország külön felügyelőt bízott meg a kisebbségek és a homoszexuálisok biztonságának garantálásával a foci vb idejére - de közben egy ortodox milícia is járőrözni fog a helyszíneken, hogy szétválassza és a rendőrségnek jelentse az azonos nemű párokat.

Több mint egymillió futballszurkolót várnak Moszkvába a labdarúgó világbajnokságra szerte a világból, de az utazás nem mindenki számára lesz teljesen biztonságos. Egy európai rasszizmus-ellenes futball szervezet arra figyelmeztetett, hogy azok, akik aggódnak az etnikai alapú megbélyegzés vagy a homofóbia miatt, legyenek óvatosak oroszországi tartózkodásuk alatt.

A szélsőjobboldali nacionalisták aktívak az orosz stadionokban, a rasszista megnyilvánulások mindennaposak. Oroszországban sokak számára a futball egy veszélyes övezetnek számít, amit kerülni kell - hangsúlyozta Piara Powar, a Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában vezetője.

Legutóbb egy hónappal ezelőtt büntették meg Oroszországot, amiért a szurkolói rasszista bekiabálásokkal zavarták a francia válogatott színesbőrű játékosait egy barátságos mérkőzésen. Áprilisban az Arsenal fekete focistáival is hasonló történt a CSZKA Moszkva elleni Európa Liga-meccsen.

Az orosz futballszövetség most zéró toleranciát hirdetett a rasszizmus ellen a világbajnokság idejére.

Ez első sorban egy lehetőség számunkra, hogy bebizonyítsuk, milyen barátságosak és szervezettek vagyunk, ha az olyan események rendezéséről van szó, mint a labdarúgó világbajnokság - mondta a szövetség rasszizmus-ellenes felügyelője, Alekszej Szmertin.

A színesbőrű szurkolók tehát biztonságban lesznek - legalábbis hivatalosan.

A homoszexuálisoknak viszont arra kell készülniük, hogy vadászni fognak rájuk, mégpedig ennek a különös katonai szervezetnek a tagjai. Az ortodox kozák milícia 600 emberrel segíti az orosz rendőrök munkáját a vb helyszínein, és ha járőrözés közben azt látják, hogy két férfi szerintük illetlen módon közeledik egymáshoz, azonnal jelentik az esetet a rendőrségnek.

Nem lennék őszinte, ha azt mondanám, hogy toleránsak vagyunk az ilyesmivel szemben. Nem fogadjuk el az ilyen viselkedést. Ez magánügy, és szerintem nem kell nyilvánosan demonstrálni. Ha két férfit csókolózni látunk, szólunk a rendőrségnek - jelentette ki a milícia képviselője, Oleg Barannikov.

A kozákok vezetője hozzátette: járőrözni fognak a repülőtereken és a szurkolói zónákban is, hogy megakadályozzák a hasonló, általuk törvénysértőnek tartott cselekedeteket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!