2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

"Jelenkori kötelességekre figyelmeztet a roma holokauszt"

Felavatták a nácizmus európai szinti és roma áldozatai emlékművét Berlinben. Angela Merkel ünnepi beszédében hangsúlyozta: az emberi méltóság védelmének kötelezettségére figyelmezteti a jelenkor nemzedékeit az európai szintik és romák ellen a nemzetiszocializmus idején elkövetett népirtás.

Az emberi méltóság védelmének kötelezettségére figyelmezteti a jelenkor nemzedékeit az európai szintik és romák ellen a nemzetiszocializmus idején elkövetett népirtás – mondta a német kancellár. Angela Merkel a náci korszakban meggyilkolt európai szintik és romák németországi emlékművének felavatásán beszélt.

– A szintiknek és romáknak ma is harcolniuk kell a jogaikért, ezért is német és európai feladat az, hogy segítsük őket bárhol, akármelyik országban is élnek – fogalmazott Angela Merkel kancellár Berlinben.

A nácizmus európai szinti és roma áldozatai emlékművének avatóünnepsége Berlinben
A nácizmus európai szinti és roma áldozatai emlékművének avatóünnepsége Berlinben
Fotó: Europress/AFP

A megemlékezésen felszólaló német politikusok szerint sürgőssé vált a kisebbségek védelme. Zoni Weisz szinti túlélő, roma jogvédő szerint Európában 12 millió cigány szembesül kirekesztéssel és a szegénységgel. A gazdasági válság ezt csak rosszabbá tette az egyes országokban.

A Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa elnöke szerint Németországban és Európában új rasszizmus növekszik a romák és a szintik ellen, amely erőszakot is rejt magában. Romani Rose azt mondta, ezt a rasszizmust már nemcsak a szélsőjobboldali csoportok és pártok támogatják, de egyre több támogatást kap a társadalomtól is.

A Bundestag melletti emlékmű avatásán részt vett Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, a zenei kíséretet pedig Snétberger Ferenc gitárművész adta. Az emlékművet Dani Karavan izraeli képzőművész alkotta, a kör alakú gránitmedence közepén egy háromszög emlékeztet a náci rezsim idején használt megbélyegző jelképre. A nácik félmillió cigányt öltek meg a második világháború alatt, a német kormány 1992-ben vállalt kötelezettséget az emlékmű felállítására.

Balog Zoltán, az EMMI tárcavezetője Joachim Gauck német szövetségi elnöknél is hivatalos látogatást tesz németországi útján.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!