2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Javuló járványhelyzet Nyugat-Európában

Olaszországban újraindult a kereskedelem és a vendéglátás, kinyitottak a templomok, a múzeumok és a strandok. Nagy-Britanniában is jelentősen javult a járványhelyzet és már tesztelik a koronavírus elleni vakcinát, London reményei szerint akár már őszre elkészülhet az oltóanyag. Szlovákiában is javul a helyzet, az enyhítések negyedik, utolsó fázisára készülnek.

  • Javuló járványhelyzet Nyugat-Európában

A többi nyugat-európai országhoz képest Nagy-Britanniát nagyjából két hetes késéssel érte el a koronavírus-járvány. Mostanra ott is javul a helyzet.

A fertőzés második hullámát meg akarják előzni, ezért ötéves kor felett mindenki jogosulttá vált szűrésre, ha észleli magán a vírus tüneteit.

De tudomásul kell venni, hogy csak akkor leszünk képesek leszorítani a betegség szintjét, ha kifejlesztik az oltást. Ebből a szempontból lehet, hogy hosszú távon meg kell tanulnia együtt élni ezzel a vírussal, és ez az időszak a következő hónapokat, de lehet hogy éveket jelenti

- mondta a nem túl biztató jövőről Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes. Pedig már tesztelik és akár már az őszre el is készülhet a vírus elleni vakcina.

Olaszországban egyelőre bizakodóak. A halálozási statisztika folyamatos csökkenést mutat és a két hónapos országos karantén után már engedély nélkül is ki lehet menni otthonról. Az óvatosság továbbra is indokolt, a szájmaszk kötelező, de a felszólítások ellenére sem hordja mindenki.

Nagyon szabadnak érzem magam. Egy kicsit olyannak, mintha a földön kívüli lennék. Most először léptem ki újra az utcára, sőt egyáltalán először jöttem ki a szobámból két hónap után. Először olyan volt, mintha eltévedtem volna, de jól érzem magam

- mondta ez a 22 éves római diáklány.

Gyors ütemben javul a helyzet Szlovákiában

Ez már Szlovákia, az élet egyre több területen indul újra. Az ország gazdaságában kiemelt szerepet játszó autógyárak is elkezdték a termelést.

Gyors ütemben javul a járványhelyzet, ezért szerdán folytatódhat a korlátozások feloldása. Az utolsó, negyedik enyhítési szakaszban már megnyílhatnak a bevásárlóközpontok és az éttermek beltéri helyiségei is, bizonyos korlátozások betartása mellett pedig lehetővé válik a tömegrendezvények megtartása, például száz főnél kevesebb nézővel már üzemelhetnek a mozik és színházak, és részben az uszodák is. Júniustól megnyílhatnak az általános iskolák alsó tagozatai és az óvodák.

Németország és Franciaország is már a járvány utáni életre készül. Angela Merkel kancellár és Emmanuel Macron elnök 500 milliárd eurós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazásával venné fel az összeget. Angela Merkel szerint ezzel megerősödve és szolidárisan emelkedne ki a közösség a válságból. 

Az elképzelés szerint a hitelt a tagországok közösen, több költségvetési periódusra elnyújtva fizetnék vissza.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!