2020. december 6.,
vasárnap, Miklós napja

Izraeli gépek repülhetnek a szaúdi légtérben

2020. szeptember 3., csütörtök 07:25

Formálódik az újabb izraeli-arab megbékélés. Szaúd-Arábia engedélyezi légtere használatát az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között járó repülőgépek számára, miután a két ország nemrég megállapodott a kapcsolatok normalizálásáról. A hivatalos dokumentumot napokon belül aláírhatják a washingtoni Fehér Házban.

Egyre közelebb kerül egymáshoz Izrael és az Egyesült Arab Emírségek.

Hétfő óta közvetlen légi járat köti össze Tel-Avivot és Abu-Dzabit. Az El Al izraeli légi társaság gépének még különleges engedély kellett ahhoz, hogy áthaladhasson Szaúd-Arábia légterén, fedélzetén egy amerikai és izraeli delegációval.

Most Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megerősítette, hogy az izraeli gépek ezentúl ezen, vagyis a legrövidebb úton repülhetnek az Egyesült Arab Emírségekbe, ami órákkal lerövidíti az utazást a két ország között.

Ez egy újabb elképesztő áttörés. Az izraeli repülőgépek és mások is, közvetlenül repülhetnek majd Izraelből Abu Dzabiba és Dubaiba és vissza. A repülés olcsóbb és rövidebb lesz, ami erőteljes turizmust és gazdaságunk növekedését hozza el. És még valamit: megnyílik az út Keletre. Ha valaki Thaiföldre vagy Ázsia bármelyik másik országába utazik, olcsóbb é gyorsabb lesz az útja

- magyarázta az izraeli kormányfő.

Szaúd-Arábia külügyminisztere nem sokkal a bejelentés után hangsúlyozta, hogy a légtérhasználat engedélyezése nem változott országa álláspontján a palesztin állam megteremtését illetően.

Hasonlóan vélekedik az Egyesült Arab Emírségek vezetése is. Vagyis a teljes közel-keleti békéhez a palesztin állam létrehozása is kell. Ennek ellenére az Izrael és az Emírségek közötti béke mégis történelmi jelentőségű esemény.

Amint aláírják a megállapodást, az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab ország, amelynek teljes diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel.

Az egyiptomi-izraeli békeszerződést 1979-ben, az izraeli-jordániait 1994-ben kötötték meg.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolatok normalizálásának szándékát augusztus 13-án jelentették be. Ahogy a korábbi két békeszerződés esetében, úgy most is a területet a békéért elvet követték.

Izrael így felfüggesztette azon szándékát, hogy bekebelezze Ciszjordánia egy részét, hogy cserébe az Emírségekkel békét köthessen.

HírTV